Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

200.000 invandrare föremål för dansk repatrieringslag: "En riktigt bra affär för Danmark"

Publicerad 28 oktober 2020 kl 18.17

Utrikes. Omkring 200.000 invandrare bosatta i Danmark är nu föremål för den repatrieringslag som utökades ifjol. Det skriver Danmarks Utlännings- och integrationsdepartement på sin sajt integrationsbarometer.dk.

Gilla artikeln på Facebook

Av en översyn som departementet gjort av hur återvändandearbetet fortskrider framgår att 502 invandrare flyttade tillbaka till sina hemländer under 2019. Det är en ökning jämfört med de 360 personer som repatrierades året innan.

Inte sedan 2011 har så många invandrare lämnat Danmark som ifjol. Då var det främst turkar och invandrare från Bosnien och Hercegovina som återvände till sina hemländer. Nu är de syrier och somalier.

Från första januari till sista september i år hade 211 invandrare flyttat hem i enlighet med repatrieringslagen. Minskningen i år är en effekt av coronapandemin som kraftigt försvårat internationellt resande.

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Den danska repatrieringslagen erbjuder generösa bidrag till de invandrare som lämnar Danmark. Den är tänkt att fungera som en morot för att förmå dem att återvända. Majoriteten av dem som nappar på erbjudandet är arbetslösa eller i ej arbetsför ålder.

– Det är en riktigt bra affär för Danmark när utlänningar som vill återvända till sitt tidigare hem- eller uppehållsland får ekonomiskt stöd och lämnar Danmark. Därför är det också ett riktigt bra system, kommenterar utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

– Men det kan bli ännu bättre. Därför, bland annat baserat på denna översyn, kommer jag att föreslå några lagändringar senare i år, fortsätter han.

Efter utökningen av lagen är nu omkring 200.000 invandrare som är bosatta i Danmark berättigade till återvändarbidrag. Drygt 60.000 av dessa har kommunerna så kallad vägledningsplikt för, de är alltså skyldiga att upplysa invandrarna om att de kan få bidrag för att återvända hem. Bland dem kommunerna har vägledningsplikt för finns även invandrare som är födda i Danmark.

De invandrare som flyttar hem får i vissa fall en ångerfrist på upp till två år. De kan inom den perioden flytta tillbaka till Danmark, men blir då återbetalningsskyldiga på de bidrag de fått. Enligt en genomgång för åren 2012 till 2017 var det i genomsnitt åtta procent som utnyttjade ångerfristen.

Den danska repatrieringslagen bygger på en hög grad av frivillighet och syftar till att möjliggöra för invandrare att återvända till sina hemländer på frivillig väg. Det är en process som är separat från de invandrare som utvisas från landet med tvång efter att ha nekats uppehållstillstånd eller dömts till utvisning.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson: "På måndag kan vi ha en stor politisk kris"

Kommer ha "mycket stort antal" samtal i helgen. "Men det är inte alls självklart att det går" att lösa situationen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0