Arkivbild.

90-årig man låg elva timmar på akuten utan vård eller vatten – dog

Publicerad 16 juni 2018 kl 09.08

Inrikes. En man i 90-årsåldern dog efter att han tvingats ligga blodig och naken i en korridor på akuten i Lund i elva timmar utan mat eller dryck. Mannen fick inte ens vård, och nu riktar Ivo svidande kritik mot sjukhuset, uppger Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i februari 2016 som den 90-årige mannen kom in med ambulans till akuten på Skånes Universitetssjukhus, SUS, i Lund.

Han hade fallit i sitt hem och slagit i huvud, hand och arm. Vårdpersonalen trodde också att han drabbats av lunginflammation.

Men eftersom det inte fanns några vårdplatser på akutmottagningen placerades han i korridoren. Där fick han ligga kvar i nära elva timmar, från klockan nio på morgonen till kvart över åtta på kvällen.

Samtidigt fick han ingen mat eller vatten. Det enda personalen hjälpte honom med var att vända sig i sängen – en gång.

Efter elva timmar skickades han med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad, som kunde erbjuda honom vårdplats. Då var det dock för sent, och kort senare avled han i hjärtstopp.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och i anmälan skriver mannens barn bland annat att "det är upprörande att tänka på att läget på akuten förvandlade honom till ett 'ting'".

I sin bedömning konstaterar nu Ivo att bristen på vårdplatser på sjukhus utgör ett direkt hot mot patientsäkerheten och att SUS i Lund bryter mot hälso- och sjukvårdslagen, där det finns krav om att det ska finnas personal för att ge patienten bra vård.

”Min far var läkare, ägnade sitt liv åt att verkligen bry sig om sina patienter. Det är smärtsamt att tänka på hur han själv behandlades”, skriver dottern i IVO-anmälan enligt Kvp.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0