Omstridda SAS-filmen
Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg.

Aftonbladet: De som blir arga på SAS är troll som "springer Putins ärenden"

Publicerad 12 februari 2020 kl 20.47

Media. Kritikstormen mot SAS anti-skandinaviska reklamfilm skylls i svensk media på Ryssland och nazister. Aftonbladet anklagar i en ledarartikel dem som är upprörda över filmen för att vara "troll" som "står redo att springa Putins ärenden".

Gilla artikeln på Facebook

Statligt ägda SAS kampanjfilm, som går ut på att det inte finns någon skandinavisk kultur utan att allt bara är "kopierat", fortsätter att väcka heta känslor.

Som en panikåtgärd valde flygbolaget under natten att ta ner videoklippet från Youtube. På onsdagen kom dock videon upp igen – och i skrivande stund har den fått över 35.000 "tummen ner"-markeringar.

I svensk media avfärdas dock kritikstormen som en konspiration. Aftonbladets Jenny Wennberg skriver exempelvis en ledarartikel med rubriken "Riktiga Sverigevänner springer inte Putins ärenden".

Enligt Wennberg är de många upprörda personerna bara "nyttiga idioter" som "göder antisvenska intressen i Ryssland".

"Att det finns svenska aktörer som springer ärenden för främmande makt är väldigt oroande. Lika oroande är svenskarnas naivitet inför hur vårt eget agerande i sociala medier spelar en roll i påverkanskampanjer mot Sverige", står det i ledarartikeln.

Även andra tidningar har fört fram konspirationsteorier om kritiken mot SAS. Dagens Nyheter skriver på nyhetsplats att SAS plockade bort filmen "efter kritik från bland annat SD:s partisekreterare Richard Jomshof och nazistiska Nordfront". Expressen har tagit hjälp av en "researcher" för att identifiera den "ryska kopplingen" i drevet.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte hade skottsäker väst i SVT: "Den hotbilden jag lever med"

Journalisten fick skulden för gängens våld "Jag lägger skulden på båda", sade en invandrare i det skattefinansierade programmet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0