Egor Putilov
Alexander Fridback "trollade" Aftonbladet.

Han är mannen som blåste Aftonbladet

Publicerad 3 september 2016 kl 19.04
Av Mattias Albinsson

Media. Aftonbladet pekar idag ut Alexander Fridback, anställd på Sverige­demokraternas kansli, som mannen bakom pseudo­nymer som "Egor Putilov" och "Tobias Lagerfeldt".

Gilla artikeln på Facebook

Pseudonymen "Tobias Lagerfeldt" blev rikskänd förra veckan efter att Aftonbladet publicerat en debatt­artikel som krävde rösträtt för "asylsökande och papperslösa".

Lagerfeldt påstods vara volontär hos organisationen "Refugees Welcome", men så småningom uppdagades att det inte fanns någon med det namnet i Sverige och att Aftonbladet blivit lurade.

Aftonbladet lade upp artikel från debattör som inte finns

Nu visar det sig att mannen bakom debattartikeln heter Alexander Fridback, att han är 34 år och anställd på Sverige­demokraternas riksdags­kansli. Han står även bakom pseudo­nymen "Egor Putilov" som vid två tillfällen uppmärk­sammats av Fria Tider, då utan att redaktionen kände till att han är anställd av SD.

Aftonbladet har lagt ned ett omfattande arbete på att spåra upp och kart­lägga mannen som lurade dem att publicera en fejkad debatt­artikel.

"Det är många som lurats av Alexander Fridback och hans många alias. Aftonbladet är en av dem", skriver tidningens inrikespolitiske kommentator Lena Mellin. I en annan artikel anklagas Fridback för att vara en "desinformatör".

Fridback, som kom till Sverige från Ryssland för mindre än tio år sedan, har redan hunnit jobba på såväl Aftonbladet, Expressen som Sveriges Radio. Han har till och med lyckats få jobb som asyl­handläggare på Migrationsverket.

Tidigare anställd: Migrationsverket måste göra om alla asylbeslut

Anställningen hos SD fick Fridback i början av året. Kort innan dess hade han fått sparken från Sveriges Radio, enligt egen utsago eftersom han ansågs ha fel politiska åsikter.

SR sparkade journalist för debattartiklar om migration – redaktör: "vänsteranstruket" är okej, men inte höger

Pseudonymen "Egor Putilov" använde sig Fridback av när han arbetade som journalist i Syrien och Egypten, skriver Aftonbladet. I Sverige har han begärts och beviljats skyddade personuppgifter.

Fria Tider har försökt nå Alexander Fridback via Sverige­demokraternas pressavdelning.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0