Egor Putilov

SD-tjänsteman hoppar av efter att ha anklagats för spioneri av Sveriges Radio

Publicerad 24 september 2016 kl 14.52
Av Mattias Albinsson

Media. "Egor Putilov", tjänste­man på Sverige­demok­raternas riksdags­kansli, har med omedelbar verkan sagt upp sig från sin tjänst, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Putilov, vars rätta identitet tidigare i månaden avslöjades som Alexander Fridback, har av Sveriges Radio anklagats för att utgöra en "potentiell säkerhetsrisk" sedan det uppmärksammats att han gjort fastighets­affärer med en rysk affärsman.

Affären gick ut på att Fridback fick köpa ett hus utanför Stockholm för sex miljoner kronor som han därefter sålde vidare för 12 miljoner. Det statliga radio­bolaget misstänker att mellan­skillnaden är en form av betalning och att Fridback är spion på uppdrag av Ryssland.

Bland annat intervjuas Nato­förespråkaren Lars Nicander på Försvars­högskolan som menar att en tjänsteman på riksdagen kan ställa till stor skada.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger han.

Fridback jobbade förra året ett kort tag på Sveriges Radio, som är ett skyddsobjekt. Han har tidigare även jobbat som asylhandläggare på Migrationsverket.

Nu anser han sig vara utsatt för en "hatkampanj" i media på grund av sitt ryska påbrå.

– Jag önskar att Sverige hade ett bättre medieklimat och att jag någonsin hade fått en chans att försvara mig och svara på de grundlösa anklagelserna men så blev det inte, säger han.

– Syftet med kampanjen är tydligt: medieetablissemanget vill skada Sverige­demokraterna politiskt genom att misstänkliggöra mig.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0