Egor Putilov

Aftonbladet utreds för Putilov-uthängning

Publicerad 12 oktober 2016 kl 16.50

Media. Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning mot Aftonbladet efter att tidningen hängt ut den före detta SD-tjänsteman som är känd som "Egor Putilov" med hans riktiga, hemliga personuppgifter.

Gilla artikeln på Facebook

Aftonbladet publicerade flera artiklar där Putilov anklagades för att vara "SD:s hemliga desinformatör", bland annat för att ha publicerat en asylvurmande artikel i Aftonbladet under falskt namn. Tidningen skrev också ut namnet på tjänstemannen, som har skyddad identitet, postade bilder på honom och antydde att han skulle ha kopplingar till Putin på grund av sin ryska bakgrund.

Uthängningen av mannen, som var anställd av riksdagsledamoten Kent Ekeroth på partiets riksdagskansli, anmäldes till JK. Och nu har myndigheten beslutat att inleda en förundersökning mot Aftonbladet för brott mot tryck­frihets­för­ord­ningen och yttrande­frihets­grund­lagens bestämmelser om tystnadsplikt, för att ha röjt Putilovs identitet. Tidningen berättade nämligen att det var Putilov som stod bakom en artikel som han under pseudonym hade skickat in till Aftonbladet.

– Jag avvaktar resultatet av JK:s förundersökning och har ingen kommentar till hennes beslut, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i en kommentar.

JK kommer inte att utreda om Aftonbladet dessutom gjort sig skyldig till förtal eller dataintrång eftersom myndigheten inte anser det som sin uppgift att ta ställning till huruvida dessa brott begåtts.

Det är kammaråklagare Fredrik Ingblad vid Västerorts åklagarkammare som fått uppdraget av JK att leda förundersökningen mot vänstertidningen.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD om mordet: "Svenskfientligheten måste stoppas"

Kommenterar nya uppgifterna om SD-kepsen. "Vilka fruktansvärda handlingar utlänningar är kapabla att begå gentemot svenskar."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0