Drev som dödar
Benny Fredriksson tog sitt liv i Sydney i helgen. Han blev 58 år.

Benny Fredriksson begick självmord efter Aftonbladets #Metoo-uthängning

Publicerad 19 mars 2018 kl 15.43

Media. Kulturhuset Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson hittades död efter att Aftonbladet hängt ut honom som en sextrakasserande manlig "tyrann" som tillät andra män att "begå övergrepp". Nu bekräftar teatern att det rörde sig om ett självmord.
– Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka, säger efterträdaren Sture Carlsson om drevet.

Dela artikeln

Benny Fredriksson dog i lördags under ett besök i Sydney i Australien. Kulturhuset Stadsteatern uppger nu att han tog sitt eget liv – "tre månader efter att han själv valde att avgå efter en mediastorm runt hans ledarskap".

"Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj", skriver teatern i ett pressmeddelande.

Fredriksson valde i december att avgå som vd för Stadsteatern efter att ha utsatts för ett omfattande drev i Aftonbladet i samband med den så kallade #Metoo-kampanjen.

I sin feministiska uthängning anklagade Aftonbladet Benny Fredriksson för att bete sig som en "tyrann" som "sextrakasserar" kvinnliga medarbetare och "upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd".

Vänstertidningen uppgav sig ha talat med en rad anställda, men bara en person framträdde med sitt namn.

Bland annat förfasade sig Aftonbladet över att Fredriksson hade gett en "kvinna med lång scenerfarenhet" i uppdrag att vara statist i en pjäs. Ett annat exempel som nämns är att Benny Fredriksson inte sparkade en "manlig regissör" som "kissade ner en toalett" på Stadsteatern.

"Ett gränslöst mediedrev"
– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

I samband med uthängningen den 5 december publicerade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en artikel om Benny Fredriksson med rubriken "Han har styrt verksamheten med skräck och fruktan".

Idag skriver Linderborg istället att Fredrikssons död "manar till självrannsakan" – samtidigt som hon vidhåller att "Aftonbladets granskning var legitim".

Flera tidigare fall
Det är inte första gången som så kallade legitima mediedrev leder till att de uthängda tar sina liv. År 2011 lurade journalisten Robert Aschberg en utvecklings­störd 21-årig man att sitta och berätta om sitt liv som påstått "ung kriminell" i TV4:s "Svensk maffia". Pojken och familjen vädjade förgäves om att programmet skulle stoppas, men det sändes ändå och mannen tog sitt liv.

I januari 2015 lämnade SD-politikern Mattias Philipson alla politiska uppdrag efter att ha blivit uthängd som rasist i Expressen. Efter att ha fått sin näringsverksamhet ödelagd som en konsekvens av tidningens publiceringar valde den 45-årige politikern att ta sitt liv.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.