Åkessons brandtal mot etablissemanget: "En ond ideologi"

Publicerad 5 juli 2021 kl 19.12

Inrikes. Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot etablissemanget, vänsterliberaler och invandringspolitiken i sitt digitala Almedalstal på måndagskvällen.
– Räkenskapens tid börjar närma sig, varnade han.

Gilla artikeln på Facebook

– Varför ser Sverige ut som det gör idag? Varför har vårt älskade land gradvis slitits sönder, av splittring och segregation? Varför finns det i dag blott en skugga kvar av det som de flesta av oss minns som vårt gamla Sverige? sade Åkesson i sitt tal.

"Ett sällan skådat politiskt vanstyre" är den mest uppenbara orsaken, konstaterade han, och beskrev etablissemanget:

– De har sövts av smickrets röst. En röst som har manat oss, folket, att tiga. Tiga under hot om att förtalas, att stämplas. Tig, annars sätter vi en rasistetikett på er.

– Vi som har en annan åsikt – som sett och som påtalat att kejsaren faktiskt är naken – vi är kalla, onda människor som ska hålla tyst, fortsatte han.

Jimmie Åkesson citerade Annie Lööfs avsnäsning "Hur uttrycker du dig?" och tog den som exempel på hur kritiker har bemötts.

– Alla som har gått utanför etablissemangets och tyckarelitens ramar, har i olika grad getts denna etikett. Den har kanaliserats av ryggdunkande, och exemplifierats av ihärdig smutskastning av varje svensk som vågat ställa sig upp och säga ifrån. När vi reagerar över att hela vår väljarskara – långt över en miljon människor – systematiskt och skamlöst förtalas och förolämpas – då säger de att vi tar på oss offerkoftan. Offerkoftan.

Alternativet skulle alltså vara att sitta tyst, och "bara svälja den ena oförskämdheten efter den andra", konstaterade SD-ledaren.

– Sitta tyst och godta allt detta, medan de, som enligt dem själva har stått för den goda och rätta linjen, skulle få frikort att fortsätta förstöra landet. Till er kan jag säga: Mycket har vi accepterat. Mycket har vi tvingats höra, och mycket har vi tvingats svälja. Vi har varit tålmodiga. Men det finns en gräns, en röd linje. Det finns något som heter ryggrad. Det finns något som heter stolthet. Att stå upp för sig själv, stå upp för det man anser vara rätt och riktigt, det är något helt annat än att ta på sig offerkoftan. Det är att vara Sverigevän.

Sverige har en lång rad "riktigt allvarliga problem" som måste adresseras, fortsatte Jimmie Åkesson. Han konstaterade att "mångkulturalismen – den extremistiska överideologi som har genomsyrat etablissemanget i mer än fyra decennier – den är precis så falsk och så farlig som vi sverigedemokrater hela tiden har sagt".

– Vid närmare eftertanke, vad krävs det egentligen för att förstå, att en ideologi som har som uttalat mål att slå sönder en nation, vår nation, faktiskt är en ond ideologi? Vad krävs det egentligen för att förstå, att en ideologi som vill bryta sönder en kultur, en stabil och harmonisk samhällsgrund, faktiskt är en farlig ideologi? 

SD-ledaren tog också upp mordet på polismannen i Göteborg.

– Den nu misstänkte polismördaren dömdes för bara drygt ett år sedan för mordförsök. Vad gjorde han där på torget? Varför satt han inte inlåst? Sitter man i fängelse, så kan man helt enkelt inte begå nya brott mot oskyldiga, laglydiga medborgare. Då kan man inte mörda och våldta. Det är ganska enkelt.

De styrande i Sverige utgörs av "en vänsterliberal pyttipanna", sade Åkesson.

– Det är en vänsterliberal konstellation som förenas av en enda sak, nämligen det blinda hatet mot mitt parti – och sen inget mer. Inte kring en gemensam idé om vad som är bäst för vårt land. Bara blint hat.

Men nu "börjar räkenskapens tid närma sig", konstaterade han.

– Opinionen börjar svänga. Den usla politiken, och det mer eller mindre inkompetenta ledarskapet, börjar ge avtryck. Jag är helt säker på att Stefan Löfvens kompletta misslyckande, kommer att öppna upp för ett nytt, stabilt, ansvarstagande styre, senast nästa höst. Och vi sverigedemokrater är fulla av tillförsikt inför vad som komma skall. Vi tänker göra vår insats för att se till att säkerställa den parlamentariska styrka som krävs för att forma ett nytt, stabilt styre.

Artikeln uppdateras.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0