Äldre flyttas in på boenden där smittan sprids

Publicerad 13 maj 2020 kl 10.41

Inrikes. Såväl i Stockholm och Sörmland som i andra delar av landet fortsätter äldre att flytta in på äldreboenden med konstaterad coronasmitta, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ekots granskning finns det fall där äldre har fått flytta in på boenden medan smittspridningen fortfarande varit pågående.

– Jag tyckte det var konstigt att folk fick flytta in eftersom det var nån på nästan varje våning som hade viruset, säger en anställd på ett äldreboende i Stockholm till Ekot.

Stockholms äldredirektör Patric Rylander bekräftar att något allmänt inflyttningsstopp inte har införts.

– Ja, men då hade det inneburit att ganska många inte hade fått någon hjälp. Då hade vi stängt igen boendena. Men det är naturligtvis någonting som vi får titta på, men det hade skapat andra problem och andra svårigheter, säger Rylander till Ekot.

Förfarandet väcker kritik från andra håll.

– Att flytta in andra människor som också är sköra, vilket är de som ofta fått det här biståndsbeslutet, innebär att utsätta dem för livsfara. Jag skulle definitivt rekommendera intagningsstopp tills man har kontroll över förekomsten av sjukdomen, säger Yngve Gustafson, seniorprofessor i geriatrik vid Umeå universitet, till Ekot.

Flera äldreboenden uppger samtidigt att det var genom nyinflyttade som smittan kom in.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur