Granskning Sverige

Alice Bah Kuhnke om Granskning Sverige: "Oerhört allvarligt"

Publicerad 21 februari 2017 kl 16.43

Inrikes. Att Youtube-kanalen Granskning Sverige uppmanar vanliga medborgare att ringa makthavare och ställa kritiska frågor är "oerhört allvarligt" enligt Sveriges demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP).
 – Det är så upprörande att jag vill gå ut och demonstrera, säger hon till Eskilstunakuriren.

Dela artikeln

I lokaltidningens granskning framkommer bland annat att Granskning Sverige har riktat in sig på att ställa kritiska frågor till journalister och andra svenska makthavare.

Agerandet har fått Alice Bah Kuhnke att gå så långt att hon inte bara menar att journalister har rätt att slippa "hat och hot", utan även att de har en rätt att slippa få sitt arbete "ifrågasatt" i allmänhet.

– Journalisterna och journalistiken är frihetens väktare och om de fråntas möjligheterna att göra sina jobb på grund av hat eller hot eller på grund av att deras journalistik ifrågasätts då har väktarna – de som ska försvara vår demokrati – förlorat sin kraft, säger ministern till Eskilstunakuriren.

Bah Kuhnke säger att det viktigaste för journalister som känner sig hatade är att polisanmäla, eftersom "mörkertalet" är väldigt stort. Den dokumenterade brottsligheten mot journalister är dock inte fullt lika alarmerande. Mellan åren 2006 och 2016 dömdes sammanlagt noll högerextremister eller nationalister för våldsbrott mot svenska journalister, enligt Freedom House.


Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0