Granskning Sverige

Alice Bah Kuhnke om Granskning Sverige: "Oerhört allvarligt"

Publicerad 21 februari 2017 kl 16.43

Inrikes. Att Youtube-kanalen Granskning Sverige uppmanar vanliga medborgare att ringa makthavare och ställa kritiska frågor är "oerhört allvarligt" enligt Sveriges demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP).
 – Det är så upprörande att jag vill gå ut och demonstrera, säger hon till Eskilstunakuriren.

Gilla artikeln på Facebook

I lokaltidningens granskning framkommer bland annat att Granskning Sverige har riktat in sig på att ställa kritiska frågor till journalister och andra svenska makthavare.

Agerandet har fått Alice Bah Kuhnke att gå så långt att hon inte bara menar att journalister har rätt att slippa "hat och hot", utan även att de har en rätt att slippa få sitt arbete "ifrågasatt" i allmänhet.

– Journalisterna och journalistiken är frihetens väktare och om de fråntas möjligheterna att göra sina jobb på grund av hat eller hot eller på grund av att deras journalistik ifrågasätts då har väktarna – de som ska försvara vår demokrati – förlorat sin kraft, säger ministern till Eskilstunakuriren.

Bah Kuhnke säger att det viktigaste för journalister som känner sig hatade är att polisanmäla, eftersom "mörkertalet" är väldigt stort. Den dokumenterade brottsligheten mot journalister är dock inte fullt lika alarmerande. Mellan åren 2006 och 2016 dömdes sammanlagt noll högerextremister eller nationalister för våldsbrott mot svenska journalister, enligt Freedom House.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0