Ädelmetallerna

Allas ögon på guldet efter finansguruns storköp

Publicerad 16 augusti 2020 kl 22.52

Ekonomi. År 1997 köpte Warren Buffett 3.500 ton silver och orsakade ett prisrally på metallen som få ädelmetall­investerare skulle glömma. Sent i fredags gjorde Buffet ett liknande storköp, denna gång i guld, och när världens guldhandel öppnar vid midnatt svensk tid väntar nu många spänt på vad som ska hända.

Gilla artikeln på Facebook

Warren Buffett, som räknas som världens genom tiderna mest framgångsrike investerare, orsakade ett historiskt prisrally på silver när han köpte 3.500 ton av metallen 1997.

Guld, däremot, har han länge sett som en dålig investering eftersom guld till skillnad från silver inte har någon betydande praktisk användning inom industrin, utan mest fungerar som ett skydd mot klåfingriga politiker, inflation och kraschade politiker­kontrollerade valutor.

Senast 2018 sågade Buffet guld som investering i ett uppmärksammat brev till andra aktieägare, där han lyfte fram att det var 77 år sedan han gjorde sin första investering, som var tre aktier i ett amerikanskt oljebolag.

"Det skedde 1942, när jag var 11 år och investerade allt jag hade: 114 dollar och 75 cent", skrev Buffet i brevet, och jämförde köpet som han då gjorde i oljeaktier med vad som hade hänt om han köpt guld istället.

"För att 'skydda' mig själv skulle jag kanske ha undvikit att köpa aktier för mina 114,75 dollar, och köpt 3,25 uns guld istället. Och vad skulle då detta 'skydd' ha levererat? Jag skulle ha 4.200 dollar i tillgångar idag, mindre än 1 procent av vad en vanlig icke-förvaltad investering i det amerikanska näringslivet skulle ha gett. Den magiska metallen var ingen match för den amerikanska företagsamheten", konstaterade han.

Men i fredags stod det alltså klart att världens främste investerare bytt åsikt. Reuters rapporterade att den idag 89-årige Buffet sålt av stora delar av sina aktier i amerikanska banker, bland annat Wells Fargo, JPMorgan Chase och Goldman Sachs. Istället har han köpt guldaktier för pengarna.

Mest pengar gick in i det Toronto-baserade företaget Barrick Gold Corp (ABX.TO), som är en av världens största guldgruvbolag.

Även om aktier i gruvbolag strikt taget inte bryter mot Buffets egen investeringsregel om att inte köpa guld, så utgör köpet ändå en de facto spekulation i guldpriset. Barricks aktier har stigit till rekordnivåer i veckan på grund av det stigande guldpriset, och ökade 3,2 procent i efterhandeln efter att Buffets köp blev känt.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.