Amanda Lind vill rensa Sverige från "rasism"

Publicerad 28 januari 2019 kl 08.56

Inrikes. Både statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanade till mer "kamp" mot så kallad rasism i Sverige när de talade under "Förintelsens minnesdag" i Stockholm på söndagen.

Dela artikeln

Statsminister Stefan Löfven hävdade bland annat i sitt tal att hot och hat mot judar är "fortfarande fruktansvärt omfattande i Sverige".

– Idag pågår fortfarande en strid om värderingar, som ännu inte är vunnen, och kanske aldrig kommer att kunna slutgiltigt vinnas.

– Vi har börjat arbeta med att stärka lagen som förbjuder rasistiska symboler, vi har skjutit till pengar för att möjliggöra för fler ungdomar att resa till Förintelsens minnesplatser i Europa och vi har sett till att öka resurserna till judiska församlingar och andra organisationer som behöver stöd för sin säkerhet, sade Löfven och lovade även fler utbildningsprogram, större säkerhetsåtgärder och "hårdare polisiära insatser" för att skyddar judar om det krävs.

Förutom "höger- och vänsterextremister" och "konspirationsteorier på nätet" varnade han dock även för antisemitism i "fundamentalistiska islamistiska miljöer" och hos så kallad flyktingar. De senare utmålade han dock som offer som saknar egen tankeförmåga, som "blivit utsatta för antisemitisk propaganda, ofta orkestrerad eller påhejad av just de förtryckande regimer som de har flytt ifrån".

Enligt kulturminister Amanda Lind ska all "rasism" bort från Sverige.

– Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott. Antisemitism, antiziganism och alla former av rasism ska bekämpas med kraft, sade hon på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Och i den kamp måste man vara "lite obehaglig", fortsatte Lind.

Enligt henne är det nämligen nödvändigt att bekämpa de rasistiska svenskarna hela tiden i vardagen.

– Därför är det nödvändigt att vara lite obehaglig, även om det innebär att man förstör stämningen på mötet, middagen eller festen. Jag vill tro att det är i det allra mest vardagliga som det stora sker. När vi inte låter oss tystas av rädsla för mobbarna på skolgården. När vi vågar bemöta kränkningar på jobbet trots att vi vet att det kommer bli helt tyst.

Amanda Lind jämförde sedan förintelsen med dagens Sverige och vikten av att ständigt bemöta "rasismen".

– När vi väljer att stå upp för alla människors lika värde och ställer oss på de utsattas sida. När vi själva visar det motstånd som vi beundrar så hos dem som stod upp under förintelsen. Då hedrar vi minnet av förintelsen varje dag, sade kulturministern.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Man får inte tävla med kvinnor i OS

Juridiskt bakslag för Lia Thomas.. Simförbundet: "Ett stort steg framåt i våra försök att skydda damidrotten."0 

Misstänkt "rysk" terrorist gripen i Småland

Efterlyst av Ryssland.. Nu ska det avgöras om han ska utlämnas.0 

Lever rövare på Backaplan. Ett tidigare försök att omringa älgen misslyckades.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0