Smugglaren på SVT

Ramberg anklagas för att försvara människosmuggling

Publicerad 13 februari 2017 kl 14.02

Inrikes. "Ibland krävs civil olydnad." Så twittrar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg efter den fällande domen förra torsdagen där SVT-reportern Fredrik Önnevall dömdes för människosmuggling sedan han smugglat in en ung syrier i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Samtidigt länkar Ramberg till en artikel av Aftonbladets Oisin Cantwell kallad "Att följa lagen är inte alltid det moraliskt rätta".

Där argumenterar Cantwell för att det är moraliskt rätt att smuggla in "flyktingar" i Sverige – oavsett vad lagen säger. Han hoppas han kommer göra likadant själv om han hamnar i en liknande situation som Önnevall.

"Att följa lagen är emellertid inte alltid det moraliskt rätta. Jag hoppas att jag kommer att agera som Önnevall om jag hamnar i en liknande situation. Sådan är civilkuraget: Att ha modet att stå för sin uppfattning om vad som är rätt, även om det medför risker. Som till exempel att fällas av domstol", skriver Oisin Cantwell.

I kommentarsfältet till Anne Rambergs twitterinlägg tolkar flera hennes inlägg som att hon försvarar lagbrott. Meningen "Ibland krävs civil olydnad" återfinns inte i Cantwells artikel och har inte heller citationstecken, vilket tolkas som att det är Rambergs egen uppfattning.

"Advokat som förordar att bryta mot lagen... kan man vara medlem av advokatsamfundet då?", skriver en av kritikerna i en kommentar.

Anne Ramberg har inte replikerat i kommentarsfältet.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0