Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega

Publicerad 7 april 2021 kl 12.37

Vetenskap. Fiskar kan ändra både beteende och utseende när de blir stressade, till exempel över att bli uppätna av en rovfisk. Men rester av antidepressiva läkemedel i vattnet kan få liknande effekt på fiskarna, enligt en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Jerker Vinterstare vid Lunds universitet har studerat fiskarten ruda. I sin avhandling visar han att rester av antidepressiva läkemedel i vattnet kan leda till att fiskarna ändrar beteende och blir nervösa och fega.

SSRI-mediciner som prozac och fluoxetin används ganska ofta mot psykisk ohälsa. Användningen har lett till att det går att detektera rester av antidepressiva läkemedel i vattendrag. I avhandlingen har Vinterstare bland annat undersökt hur rester av signalsubstansen serotonin, som ingår i SSRI-läkemedel, påverkar rudor.

Resultaten visar att individer som får i sig en relativt hög dos blir nervösa och fega på ett helt annat sätt än de som inte får i sig något.

Serotoninets påverkan på rudor påminner, enligt Jerker Vinterstare, en aning om hur antidepressiva SSRI-läkemedel initialt påverkar deprimerade människor. I ett inledningsskede kan läkemedlen förstärka depressionen och framkalla suicidala beteenden.

Men det är inte bara fiskarnas beteende som förändras. Även kroppsformen påverkas (magen blir större) om de får i sig antidepressiva läkemedel, enligt studien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Svenska läkare kräver vaccinstopp efter fuskavslöjande. Omfattande forskningsfusk knutet till Pfizers vaccin avslöjat.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0