Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega

Publicerad 7 april 2021 kl 12.37

Vetenskap. Fiskar kan ändra både beteende och utseende när de blir stressade, till exempel över att bli uppätna av en rovfisk. Men rester av antidepressiva läkemedel i vattnet kan få liknande effekt på fiskarna, enligt en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Jerker Vinterstare vid Lunds universitet har studerat fiskarten ruda. I sin avhandling visar han att rester av antidepressiva läkemedel i vattnet kan leda till att fiskarna ändrar beteende och blir nervösa och fega.

SSRI-mediciner som prozac och fluoxetin används ganska ofta mot psykisk ohälsa. Användningen har lett till att det går att detektera rester av antidepressiva läkemedel i vattendrag. I avhandlingen har Vinterstare bland annat undersökt hur rester av signalsubstansen serotonin, som ingår i SSRI-läkemedel, påverkar rudor.

Resultaten visar att individer som får i sig en relativt hög dos blir nervösa och fega på ett helt annat sätt än de som inte får i sig något.

Serotoninets påverkan på rudor påminner, enligt Jerker Vinterstare, en aning om hur antidepressiva SSRI-läkemedel initialt påverkar deprimerade människor. I ett inledningsskede kan läkemedlen förstärka depressionen och framkalla suicidala beteenden.

Men det är inte bara fiskarnas beteende som förändras. Även kroppsformen påverkas (magen blir större) om de får i sig antidepressiva läkemedel, enligt studien.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel

Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.. Allt fler omfattas av kriterierna och ges narkotikaklassade läkemedel.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer

Lundaforskarnas upptäckt.. 10-minuterstest avgör risken med över 90 procents säkerhet.0 

Vetenskap

Nobelpristagaren: Vaccinet skapar mutationerna. Luc Montagnier upptäckte HIV-viruset.0 

Internet-KBT hjälper unga med social fobi. Metoden testades på svenska barn och ungdomar.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0