Antje Jackelén.

Antje Jackelén slutar som ärkebiskop

Publicerad 7 december 2021 kl 12.38

Inrikes. Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension hösten 2022 och kommer att lämna över uppdraget till någon annan, meddelar Svenska kyrkan idag.

Gilla artikeln på Facebook

Den 15 oktober 2013 valdes vänsteraktivisten Antje Jackelén till ärkebiskop i Svenska kyrkan och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Innan dess var hon biskop i Lunds stift under sju år.

Ärkebiskop Antje Jackelén är den 70:e i ordningen och den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete.

Hon har bland annat uppmärksammats för sitt officiella valspråk "Gud är större" ("Allahu akbar") – och har vägrat att svara på frågan om Jesus gav en sannare bild av Gud än profeten Muhammed.

En ärkebiskop inom Svenska kyrkan brukar tjänstgöra i sitt uppdrag fram till pensionen. Ärkebiskop Antje Jackelén fyller 67 år i juni 2022.

Nu börjar processen med att förbereda nästa ärkebiskopsval. Eftersom ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst i stift eller församling, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. Ärkebiskopen väljs också av ledamöterna i samtliga domkapitel och stiftsstyrelser samt av ledamöterna i kyrkostyrelsen.

I ett nomineringsval utser de röstberättigade minst fem kandidater till ärkebiskopsvalet. Det kan bli fler om fler än fem personer får minst fem procent av rösterna. Efter behörighetsförklaring blir de sedan officiella kandidater i ärkebiskopsvalet. Om någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i den första valomgången är valet avgjort. Mer vanligt är att det blir en andra valomgång med de två kandidater som fått flest röster.

Det är Uppsala stift som ansvarar för ärkebiskopsvalet. Processen med att utse en ny ärkebiskop beräknas vara klar i juni 2022. Mottagningsgudstjänst planeras till i början av december 2022.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0