Använde störsändare för att plundra bilar

Publicerad 8 juni 2021 kl 09.40

Inrikes. Idag inleddes rättegången mot två personer som står åtalade för grova stölder och grovt häleri av varor till ett värde av drygt en miljon kronor. Männen ska ha använt störsändare för att ta sig in i bilar.

Gilla artikeln på Facebook

De åtalade misstänks för att ha använt så kallade störsändare för att komma in i parkerade fordon.

En störsändare slår ut signalen från en elektronisk bilnyckel. Föraren tror att hen har låst bilen, men den förblir alltså olåst. På så sätt har man snabbt och lätt kommit åt föremål i bilarna utan att orsaka några skador. En del drabbade har inte märkt stölden förrän flera timmar senare.

– Att ta sig in i fordon med hjälp av störsändare är dessvärre väldigt vanligt och jag vill verkligen uppmana alla att kontrollera så att bilen verkligen är låst när man lämnar den eller det bästa är att inte lämna värdesaker alls i bilen, säger Monica Krüger, vid gränspolishetens utredningsgrupp, och fortsätter:

– De flesta brotten av den här typen förblir ouppklarade. Därför är det extra roligt att vi har fått ihop den här utredningen med ungefär 400 föremål och minst 35 identifierade målsägare som nu har möjlighet att få tillbaka sina datorer och andra värdefulla saker.

Det var i början av mars som polisen hittade en störsändare i jackfickan på en man i centrala Stockholm. Vid husrannsakan i mannens bostad hittades ett 50-tal datorer och andra föremål, i synnerhet dyra märkesvaror, till ett värde av över en miljon kronor.

Under utredningens gång kunde man koppla ytterligare en gärningsman till brotten och de två ställs inför rätta idag, den 7 juni, för 22 fall av grov stöld samt grovt häleri. Rättegången pågår till och med torsdag i Södertörns tingsrätt.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0