Tortyrdramat i Kristianstad
Den gula vänstra markeringen balkongen är det sovrum där tidningsbudet torterades och det som syns under "S011" och "S012" är blodspår från när offret flydde.

Arab som torterade tidningsbud slipper utvisning

Publicerad 2 mars 2020 kl 18.22

Inrikes. Den syriske invandrare som kidnappade och torterade ett tidningsbud i Kristianstad i augusti förra året döms till vård och slipper utvisning, enligt SVT Skåne.

Gilla artikeln på Facebook

Det var natten till den 12 augusti förra året som ett tidningsbud kidnappades i centrala Kristianstad. Offret tvingades in i en lägenhet där han sedan torterades i fem timmar av en 25-årig syrisk man, som åtalades i december.

Offret knivhöggs över hela kroppen, tvingades i droger och kläddes av naken. Enligt åtalet ska araben ha torterat mannen genom "att skära denne med kniv ett mycket stort antal gånger på framförallt huvud, armar, rygg och säteshalvor".

Offret  fick dödsångest och har "orsakats ett mycket stort antal blödande sårskador och hudrispor samt smärta", skriver åklagaren. Tidningsbudet lyckades till slut fly platsen, men då jagade syriern efter beväpnad med tre knivar. I jakten på sitt offer misshandlade gärningsmännen bland andra en handikappad man brutalt.

Enligt 25-åringens försvarare ska syftet med gärningen ha varit att "driva ut onda krafter" ur tidningsbudet.

Idag dömdes mannen för grov misshandel, människorov, grovt hemfridsbrott och narkotikabrott. Påföljden sätts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt Kristianstads tingsrätt hade mannen varit påverkad av en kraftig psykisk störning med avgörande betydelse för gärningen. Invandraren är i "utomordentligt stort behov av psykiatrisk vård", skriver SVT.

Rätten påpekar också att det finns risk att mannen återfaller i brottslighet och saknar normal förmåga att förstå sina gärningar. 

Åklagaren krävde mannen skulle utvisas, men tingsrätten gör en annan bedömning. På grund av yttrande från Migrationsverket anses det att han är "eftersökt av regimen i sitt hemland" och därför inte ska utvisas.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Rikspolischefen: Sverige "fylls på" med kriminella

Går snabbare än vad polisen hinner låsa in. "Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0