Tortyrdramat i Kristianstad
Den gula vänstra markeringen balkongen är det sovrum där tidningsbudet torterades och det som syns under "S011" och "S012" är blodspår från när offret flydde.

Arab som torterade tidningsbud slipper utvisning

Publicerad 2 mars 2020 kl 18.22

Inrikes. Den syriske invandrare som kidnappade och torterade ett tidningsbud i Kristianstad i augusti förra året döms till vård och slipper utvisning, enligt SVT Skåne.

Gilla artikeln på Facebook

Det var natten till den 12 augusti förra året som ett tidningsbud kidnappades i centrala Kristianstad. Offret tvingades in i en lägenhet där han sedan torterades i fem timmar av en 25-årig syrisk man, som åtalades i december.

Offret knivhöggs över hela kroppen, tvingades i droger och kläddes av naken. Enligt åtalet ska araben ha torterat mannen genom "att skära denne med kniv ett mycket stort antal gånger på framförallt huvud, armar, rygg och säteshalvor".

Offret  fick dödsångest och har "orsakats ett mycket stort antal blödande sårskador och hudrispor samt smärta", skriver åklagaren. Tidningsbudet lyckades till slut fly platsen, men då jagade syriern efter beväpnad med tre knivar. I jakten på sitt offer misshandlade gärningsmännen bland andra en handikappad man brutalt.

Enligt 25-åringens försvarare ska syftet med gärningen ha varit att "driva ut onda krafter" ur tidningsbudet.

Idag dömdes mannen för grov misshandel, människorov, grovt hemfridsbrott och narkotikabrott. Påföljden sätts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt Kristianstads tingsrätt hade mannen varit påverkad av en kraftig psykisk störning med avgörande betydelse för gärningen. Invandraren är i "utomordentligt stort behov av psykiatrisk vård", skriver SVT.

Rätten påpekar också att det finns risk att mannen återfaller i brottslighet och saknar normal förmåga att förstå sina gärningar. 

Åklagaren krävde mannen skulle utvisas, men tingsrätten gör en annan bedömning. På grund av yttrande från Migrationsverket anses det att han är "eftersökt av regimen i sitt hemland" och därför inte ska utvisas.


Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0