Arbetslösheten fortsätter öka – för fjärde månaden i rad

Publicerad 12 november 2019 kl 09.10

Inrikes. Arbetslösheten i Sverige fortsätter öka, meddelar idag Arbetsförmedlingen och pekar bland annat ut den utomeuropeiska invandringen som förklaring.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ny statistik från Arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten fortsätter att öka och att takten tilltar för fjärde månaden i rad. Det innebär att arbetslösheten ökar allt snabbare.

I slutet av oktober var drygt 358.000 inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, en ökning med 17.000 på ett år. Det utgör en arbetslöshet på 7,1 procent, jämfört med 6,9 procent under samma månad förra året.

"Ökningen gäller nu även för antalet långtidsarbetslösa, som i slutet av oktober ökade för första gången sedan juli 2018", skriver myndigheten på sin hemsida.

– Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar. Risken för långtidsarbetslöshet är högre bland personer med svagare ställning på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det senaste året har antalet inskrivna arbetslösa som har svårt att "få fäste på arbetsmarknaden", som Arbetsförmedlingen uttrycker det, ökat med 7.000 personer till 267.000. Det handlar framför allt om personer som saknar gymnasial utbildning, personer födda utanför Europa och arbetslösa som är 55 år eller äldre.

– Bland de inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i mer än tolv månader har närmare nio av tio svårare i konkurrensen om jobben. För att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten krävs en kombination av olika insatser. Det handlar dels om vuxenutbildning, men också om olika former av subventionerade anställningar, säger Annika Sundén.


Nyheter från förstasidan

Damberg: "Gängen har fått växa i decennier"

Brottsligheten fortsätter. Ministern tror inte på någon enkel lösning.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus