Bostadskvarteret Brunstorp, ritat av arkitekten Arrhov Frick.

"Årets fulaste" byggnad kan få fint arkitektpris

Publicerad 19 februari 2020 kl 12.22

Inrikes. Bostadskvarteret Brunstorp i Huskvarna blev tidigare nominerat till årets fulaste nybyggnad av Arkitektupproret. Nu väljer Sveriges Arkitekter att istället nominera byggnaden till Kasper Salin-priset, som man själva beskriver som "Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris".

Gilla artikeln på Facebook

– De nominerade byggnaderna förgyller vardagen för de som bor, arbetar i eller besöker dem. Med tydlig arkitektonisk idé och genom bra dialog mellan arkitekter och beställare uppnår de mer än vanligt generösa rumsliga kvaliteter, säger Tatjana Joksimović, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Kasper Salin-priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till det bästa byggnadsverket, eller grupp av byggnader, "av hög arkitektonisk kvalitet".

Bland de nominerade i år finns bostadskvarteret Brunstorp, en grå koloss i Huskvarna som även kallas "Solsidan". Samma byggnad nominerades år 2019 till Arkitekturupprorets kalkonpris, som ges till de Sveriges fulaste nybyggnationer. Ökända "Rosthuset" i Malmö vann dock omröstningen med drygt 1.000 rösters marginal.

Så här lyder Sveriges Arkitekter motivering:

"Kan billiga bostäder ha det som krävs för att få pris för Sveriges bästa byggnad? Med de här bostäderna gör arkitekterna ett försök, genom att prioritera kvaliteter så att ett fåtal påkostade detaljer fått extra omsorg. Det handlar om glaspartier som gör att det inre rummet flyter ihop med terrasserna och Vättern samt de transparanta balkongräckena."

De tre andra byggnader som nominerats till Kasper Salin-priset är Adolfsbergsskolan i Knivsta, Kvarteret Stenhöga i Solna samt Brf Viva i Göteborg.

– Alla vi fyra i juryn har lång erfarenhet av arkitektyrket och är vana vid att bedöma hus utifrån olika aspekter, från stadsbyggnadsperspektivet till den lilla skalans detaljarbete. När varje hus har skärskådats får vi fyra nominerade med kvaliteter som räcker länge, förklarar jurymedlemmen Joakim Lyth.


Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Kungen håller tal till nationen i SVT

"Konungens hälsning till Sverige" sänds ikväll.. Talet kommer från Stenhammars slott i Södermanland, där kungaparet befinner sig.0 

SCB börjar publicera antal döda dag för dag

Frångår sina tidigare rutiner för publicering av statistik.. Anledningen är att alla som dör på grund av covid-19 inte registreras med rätt dödsorsak. 0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0