Arv från neandertalare ger vita människor skydd mot corona

Publicerad 7 mars 2021 kl 12.01

Vetenskap. En internationell studie visar att ett speciellt protein – som finns hos var tredje europé men saknas hos afrikaner – har en skyddande effekt mot covid-19. Proteinet är ett genetiskt arv från neandertalmänniskan.

Gilla artikeln på Facebook

Upptäckten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine, ger hopp att utveckla om nya behandlingar.

– Detta öppnar mycket spännande möjligheter. Det finns redan idag behandlingar som ökar nivåerna av det specifika proteinet i kroppen. Nu kan vi gå vidare och undersöka om de även kan användas mot covid-19, säger Johan Normark, huvudprövare för den kliniska studie om covid-19 som utförs vid Umeå universitet och Region Västerbotten, i ett utskick.

I studien framgår det att en form av proteinet OAS1 har en skyddande effekt mot att insjukna i covid-19. De som ändå insjuknade blev mildare sjuka med mindre behov av respiratorvård.

Denna specifika form av OAS1 har enligt forskarna förmodligen uppstått för tiotusentals år sedan när homo sapiens-människor korsades med neandertalare. Genom evolutionen har proteinet ökat och finns nu hos ungefär var tredje person med europeisk härkomst. Däremot har afrikaner inte proteinet, eftersom inga neandertalare levde i Afrika.

Studien baserades på 14.000 fall av covid-19-och 1,2 miljoner kontroller. Från dessa fann man 931 cirkulerande proteiner, där en ökning av OAS1-nivåerna var starkast associerad med skydd mot svår sjukdom i covid-19.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0