Inbördeskriget i Syrien och Irak
John Kerry.

"Assad måste bort"

Publicerad 20 september 2015 kl 09.28

Utrikes. USA:s utrikesminister John Kerry underströk under gårdagen att Syriens president Bashar Al-Assad måste bort från makten, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed fortsätter Syrien att utvecklas till en tuppfäktningsscen för de båda militära supermakterna USA och Ryssland.

Ryssland inledde för knappt två veckor sedan en massiv militär intervention i Syrien och har sedan dess flugit in stridsvagnar, pansarskyttefordon, artilleripjäser och soldater. Under gårdagen stod det klart att även toppmoderna ryska stridsflygplan är på väg.

Den ryska regeringen ser Assad som landets legitime ledare och vill hjälpa honom i kampen mot såväl Islamiska staten som andra islamistiska terrorgrupper.

USA och västvärlden stöttar istället de rebeller som försöker störta Assad från makten, vilka i sin tur är allierade med islamistiska terrorgrupper. Västvärlden har hela tiden närt en förhoppning om att man ska kunna omvandla Syrien till en demokrati av västerländsk modell bara man lyckas få bort den 50-årige presidenten från makten.

– Vi behöver komma fram till förhandlingar. Det är vad vi eftersträvar och vi hoppas att Ryssland och Iran och andra länder med inflytande kommer att hjälpa oss dit. Det är det som förhindrar denna kris från att ta slut, sade Kerry och tillade:

– Vi är beredda att förhandla. Är Assad beredd att förhandla? Verkligen förhandla? Är Ryssland berett att få med honom till förhandlingsbordet?

Samtidigt som Kerry ifrågasatte Rysslands och Assads förhandlingsvilja underströk han att han vill få bort den syriske presidenten från makten.

– Under det sista ett och ett halvt året har vi sagt att Assad måste bort, men hur länge och under vilka omständigheter; det är ett beslut som måste fattas vid förhandlingarna i Genève.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0