Inbördeskriget i Syrien och Irak
John Kerry.

"Assad måste bort"

Publicerad 20 september 2015 kl 09.28

Utrikes. USA:s utrikesminister John Kerry underströk under gårdagen att Syriens president Bashar Al-Assad måste bort från makten, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed fortsätter Syrien att utvecklas till en tuppfäktningsscen för de båda militära supermakterna USA och Ryssland.

Ryssland inledde för knappt två veckor sedan en massiv militär intervention i Syrien och har sedan dess flugit in stridsvagnar, pansarskyttefordon, artilleripjäser och soldater. Under gårdagen stod det klart att även toppmoderna ryska stridsflygplan är på väg.

Den ryska regeringen ser Assad som landets legitime ledare och vill hjälpa honom i kampen mot såväl Islamiska staten som andra islamistiska terrorgrupper.

USA och västvärlden stöttar istället de rebeller som försöker störta Assad från makten, vilka i sin tur är allierade med islamistiska terrorgrupper. Västvärlden har hela tiden närt en förhoppning om att man ska kunna omvandla Syrien till en demokrati av västerländsk modell bara man lyckas få bort den 50-årige presidenten från makten.

– Vi behöver komma fram till förhandlingar. Det är vad vi eftersträvar och vi hoppas att Ryssland och Iran och andra länder med inflytande kommer att hjälpa oss dit. Det är det som förhindrar denna kris från att ta slut, sade Kerry och tillade:

– Vi är beredda att förhandla. Är Assad beredd att förhandla? Verkligen förhandla? Är Ryssland berett att få med honom till förhandlingsbordet?

Samtidigt som Kerry ifrågasatte Rysslands och Assads förhandlingsvilja underströk han att han vill få bort den syriske presidenten från makten.

– Under det sista ett och ett halvt året har vi sagt att Assad måste bort, men hur länge och under vilka omständigheter; det är ett beslut som måste fattas vid förhandlingarna i Genève.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0