Hendrix är en av de vargar forskarna vid SU studerar för att se skillnader och likheter i beteende mellan hundar och vargar.

Även vargar kan apportera bollar

Publicerad 22 januari 2020 kl 13.02

Vetenskap. För många hundar är apport en naturlig lek. Men nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt att också vargar kan tolka mänsklig kommunikation och förstå att de ska hämta en kastad boll. En förmåga som man tidigare trott uppstod hos hundar först sedan de blivit tama.

Gilla artikeln på Facebook

– När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud, säger Christina Hansen Wheat vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

– Det var så oväntat. Jag förstod genast att om det här lekbeteendet finns hos vargar kunde det ha fungerat som ett möjligt kriterium för ett tidigt urval av hundar vid domesticeringen, fortsätter hon i ett utskick.

Upptäckten gjordes av en slump när forskarna testade tretton vargvalpar från tre olika kullar. Testet från Svenska brukshundsklubben är utformat för att bedöma olika beteenden hos hundvalpar. Apportering är ett av de undersökta beteendena, men ingen förväntade sig att också vargvalparna skulle reagera på detta deltest.

Under försöket visade dock tre åttaveckorsvalpar från samma kull ett spontant intresse för en kastad boll och hämtade, efter uppmaning, bollen till en för dem helt okänd person. Resultatet är överraskande eftersom man tidigare antagit att de kognitiva förmågor som krävs för att förstå signaler från människor, som de som krävs för att förstå apport, uppstod hos hundar först efter att människor tämjt dem för minst 15.000 år sedan.

– Vi blev mycket förvånade över att vi hade vargar som faktiskt hämtade bollen. Jag förväntade mig det inte. Jag tror inte att någon av oss i forskningsgruppen gjorde det. Särskilt överraskande är att vargarna hämtade bollen åt en person som de aldrig träffat tidigare, säger Christina Hansen Wheat.


Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för hets mot folkgrupp

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Mer från Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Nasa-sond ska leta vatten på månen. Tillkännager partner på onsdag.0