Bekräftar: Många har smittats i Spånga och Kista

Publicerad 24 mars 2020 kl 18.09

Inrikes. Antalet coronasmittade i Stockholm ökar nu snabbt. Samtidigt bekräftar regionen att stadsdelarna Spånga och Kista, där flera så kallade utsatta områden finns, har en överrepresentation av smittade. Informationsmaterial sprids nu på 15 olika språk.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen rapporterades att en stor del av de som hittills dött av covid-19 i Stockholm har varit somalier, de flesta från Järvaområdet som Kista/Rinkeby.

Smittskydd Stockholm har analyserat andelen inlagda för sjukhusvård och bekräftar nu att det finns en överrepresentation av patienter från stadsdelarna Spånga och Kista.

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.

Enligt den senaste uppdateringen från Folkhälsomyndigheten idag på eftermiddagen hade 143 ytterligare personer i Stockholm konstaterats smittade av covid-19 det senaste dygnet. Det är den högsta ökningen under ett dygn hittills.

Statsepidemiolog Anders Tegnell beskriver det som att det har "studsat till idag".

– Jag pratade med Stockholm i dag, och de börjar ju bli pressade i sjukvården, så är det, säger han till Expressen.

Sedan det nya coronaviruset började spridas i Stockholm har Region Stockholm informerat alla invånare i länet på svenska samt 11 andra språk. Förra veckan utökade Region Stockholm informationsinsatsen i Spånga och Kista. Utöver svenska har informationsmaterial spridits på nu 15 olika språk och spritts i köpcenter, affärer, företrädare för religiösa samfund, medborgarkontor samt vid personliga möten utomhus, enligt ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Stockholms sjukhus överfulla inom en vecka

Interna dokumenten från Region Stockholm. Läkare ska snabbutbildas via nätet för att vårda döende i deras hem.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0