Bekräftar: Många har smittats i Spånga och Kista

Publicerad 24 mars 2020 kl 18.09

Inrikes. Antalet coronasmittade i Stockholm ökar nu snabbt. Samtidigt bekräftar regionen att stadsdelarna Spånga och Kista, där flera så kallade utsatta områden finns, har en överrepresentation av smittade. Informationsmaterial sprids nu på 15 olika språk.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen rapporterades att en stor del av de som hittills dött av covid-19 i Stockholm har varit somalier, de flesta från Järvaområdet som Kista/Rinkeby.

Smittskydd Stockholm har analyserat andelen inlagda för sjukhusvård och bekräftar nu att det finns en överrepresentation av patienter från stadsdelarna Spånga och Kista.

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.

Enligt den senaste uppdateringen från Folkhälsomyndigheten idag på eftermiddagen hade 143 ytterligare personer i Stockholm konstaterats smittade av covid-19 det senaste dygnet. Det är den högsta ökningen under ett dygn hittills.

Statsepidemiolog Anders Tegnell beskriver det som att det har "studsat till idag".

– Jag pratade med Stockholm i dag, och de börjar ju bli pressade i sjukvården, så är det, säger han till Expressen.

Sedan det nya coronaviruset började spridas i Stockholm har Region Stockholm informerat alla invånare i länet på svenska samt 11 andra språk. Förra veckan utökade Region Stockholm informationsinsatsen i Spånga och Kista. Utöver svenska har informationsmaterial spridits på nu 15 olika språk och spritts i köpcenter, affärer, företrädare för religiösa samfund, medborgarkontor samt vid personliga möten utomhus, enligt ett pressmeddelande.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus