Estoniakatastrofen
FULLT FÖRTROENDE: När SKL fick Haverikommissionens videoband från dykningarna 1994 hade filmerna från området runt hålet "spelats över" med barnprogram. Nu får kommissionen fullt förtroende att utreda olyckan igen.

Beskedet: Misstänkta myndigheterna ska utreda sig själva om Estonia

  • Statens Haverikommission redigerade bort vittnesmål om hålet från sin slutrapport och "spelade över" videobilderna från den skadade styrbordssidan med barnprogram
  • Nu har Stefan Löfven utsett myndigheten till ansvarig för att ta reda på "sanningen" om Estonia
Publicerad 18 december 2020 kl 15.35

Inrikes. Det blir myndigheterna bakom 1997 års kritiserade slutrapport om Estonias haveriorsak som ska utreda sig själva när regeringen tillåter nya dykningar vid vraket. Det har Stefan Löfven och regeringarna i Estland och Finland beslutat, rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

"Ingen annan yttre skada observerades på vraket än den på visiret och i området kring främre rampen", hävdade Statens haverikommission på sidan 120 i sin slutrapport från 1997, som myndigheten författade tillsammans med sina systermyndigheter i Estland och Finland under det gemensamma namnet JAIC.

Den stora skada i skrovet som avslöjades i en TV-dokumentär 2020 finns på styrbordssidan, men när myndigheterna hade genomfört sina dyk på vraket 1994 redigerades inspelningarna därifrån bort på de videoband som presenterades för allmänheten.

"Allt från botten på styrbordssidan, från bryggan till skorstenen, har avsiktligt redigerats bort från filmerna från vraket", konstaterade Werner Hummel, utredare åt det tyska varv som byggde Estonia, besviket i en intervju med journalisten Knut Carlqvist 1999.

"Spelade över" hålet med barnprogram
Att videobanden hade manipulerats bekräftades tio år senare även av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som efter att ha begärt in videobanden från Statens haverikommission skrev i en rapport att:

"Resultatet talar starkt för att material 12 har redigerats genom att ett tidigare råmaterial har spelats över och det överspelade materialet återfinns inte som kopia" (s. 18).

Närmare bestämt hade myndigheternas utredningsmaterial spelats över med "barnprogram" från tv, enligt SKL:s rapport (s. 14).

Men att manipulera videomaterial var inte de enda brott som Statens haverikommission har utpekats för i samband med utredningen. Även vittnesmål manipulerades och ströks, om de tydde på att området runt skadan var utsatt för vattentryck innan fartyget sjönk. Bland annat ströks uppgifter från vittnet Carl Övberg i hytt 1049, när han sade att han sett vatten spruta ur ventilationsrör från golvet när han befann sig på däcket ovanför skadan.

"Inte vår" bluffrapport
Haverikommissionens generaldirektör John Ahlberk tycker inte att det är något problem att hans myndighet utreder sitt eget agerande i samband med katastrofen. Skälet är, uppger han under en presskonferens idag, att myndigheten arbetade under namnet JAIC när den kritiserade JAIC-rapporten togs fram, och inte under namnet Statens Haverikommission.

– Den tidigare undersökningen gjordes inte av Statens Haverikommission, säger John Ahlbeck till Expressen.

I verkligheten skrevs JAIC:s slutrapport dock av just Statens Haverikommission, med hjälp av föregångarna till de utländska myndigheter som nu också ska vara med och utreda den.

"SHK ingick i den gemensamma estnisk-finsk-svenska haverikommissionen (JAIC) som bildades den 29 september 1994. Slutrapport avlämnades i december 1997", stod det vid 15-tiden på fredagen i en text som myndigheten ännu inte hunnit redigera bort från sin hemsida.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.