Estoniakatastrofen

Tingsrätten fäller journalist för Estonia-avslöjande

Publicerad 11 februari 2024 kl 14.04

Inrikes. Göteborgs tingsrätt fäller nu journalisten Henrik Evertsson och en av hans medarbetare för att ha avslöjat det omfattande hålet i Estonias skrov som mörkades i 1997 års officiella utredning. Straffet blir dagsböter.

Dela artikeln

Tv-serien “Estonia - fyndet som ändrar allt” visade ett tidigare oredovisat hål i skrovet på färjan och föranledde nya utredningar.

Henrik Evertsson och hans dykoperatör åtalades för brott mot lagen om gravfrid men frikändes tidigare av tingsrätten, med motiveringen att svensk lag inte gällde på området.

Hovrätten återförvisade dock målet för ny handläggning och förklarade att svensk lag gäller, trots att journalisterna använde ett tyskflaggat fartyg.

– Det finns ett starkt allmänintresse för att upprätthålla gravfriden kring M/S Estonia, som är gravplats för ett stort antal personer. Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Domen lär sannolikt överklagas. Inte minst då yttrandefriheten är grundlagsfäst vilket den så kallade gravfriden inte är.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur