Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Publicerad 15 oktober 2021 kl 19.43

Inrikes. Den tidigare MP-ledaren Birger Schlaug riktar skarp kritik mot att miljöminister Per Bolund (MP) medverkar i en reklamfilm från lyxbåts­företaget Candela, där ministern marknadsför företagets vräkigaste elbåt som klarar 30 knop.

Gilla artikeln på Facebook

Schlaug ledde Miljöpartiet 1985–2000 men ses idag närmast som en av partiets sista intellektuella. På sin blogg riktar han inte sällan kritik mot det vulgära godhets- och medelklassparti som Miljöpartiet ofta beskrivs som i våra dagar.

I ett färskt inlägg påpekar Birger Schlaug att det är fullt möjligt att ställa till allvarlig skada för miljön i stort samtidigt som man skyltar med att man "räddar klimatet".

"Det kallas kort och gott 'ekomodernism' och är dumskallarnas plan för att hålla igång den tillväxt som styrs av kortsiktighetens förbannelse. De blundar med ett öga – vill lösa klimatproblemet genom att skapa ett annat", skriver Schlaug och illustrerar det med en bild ur Per Bolunds reklamfilm.

Enligt Schlaug kommer en vräkig och energislukande livsstil kräva batterier som skadar miljön på ett annat sätt än vad fossila bränslen gör, och som knappast heller är miljövänliga enligt Schlaug.

Bolund, däremot, är helt lyrisk efter att ha provkört den snabba båten.

"Fart, tystnad, nollutsläpp och körglädje gör elbåten svårslagen. Tack #Candela för besöket och provkörningen!", skriver han på Twitter.

I en text intill filmen som Candela skrivit på knagglig engelska länkar företaget till Per Bolunds "fart"-inlägg och presenterar honom som Sveriges "Vice Prime Minister" och en "talangfull lots".

Påståendet att Bolund skulle vara lots beror dock sannolikt på språkförbistring eftersom kravet för att antas till Sjöfartsverkets lotsskola är sjökaptensexamen och sex års arbete som styrman eller befälhavare på fartyg, medan den idag 50-årige Bolund hoppade av helt andra studier 1999 och kort efteråt blev riksdagspolitiker till yrket.

"Någon borde ge Bolund ett par åror", konstaterar Schlaug och fortsätter:

"Det räcker inte med ny teknik, det krävs också en ny livsstil. Svårare än så är det inte. Dessvärre inte lättare heller."


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Förlamades i ansiktet av vaccinet: "Hade tagit det även om jag vetat"

53-årige smålänningen om biverkningen.. "Jättetråkigt att bli ansiktsförlamad, men jag kommer ju inte dö om jag blir sjuk."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0