Bönder och jägare kräver: Minska vargstammen kraftigt

Publicerad 15 september 2021 kl 20.22

Inrikes. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) går nu samman med Svenska Jägareförbundet och kräver en kraftig decimering av den svenska vargstammen. De sätter nu gemensamt press på länsstyrelser, Naturvårdsverket och politiker att besluta om en utökad vargjakt i vinter.

Gilla artikeln på Facebook

– Den starkt växande vargstammen är en ohållbar situation för tamdjursägare, jägare och många andra drabbade på landsbygden. Myndigheterna måste agera, säger Palle Borgström ordförande för LRF, i ett pressmeddelande.

Sedan några veckor bedriver Svenska Jägareförbundet en informationskampanj med målet att vargstammen ska minska i storlek.

Man pekar på att Sverige kan förlora självbestämmandet om vargförvaltningen ifall stammen växer sig för stor. Domstolar har nämligen slagit fast att ett medlemsland i EU inte procentuellt får göra för stora uttag i stammen för en strikt skyddad art.

– Bara det faktum att stammen tillåtits växa innebär att vi riskerar fastna med betydligt fler vargar än den lägsta nivå som riksdagen beslutade 2013, säger Peter Eriksson ordförande för Jägareförbundet.

Vargstammen bedöms idag ligger kring 395 individer, jämfört med riksdagens beslut om en miniminivå om 170-270 svenska vargar. Naturvårdsverket har senare ändrat miniminivån till 300 djur.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0