Nya presstödet

Bonnier och LO positiva – nästan alla andra sågar "rasistklausulen" i nya presstödet

Publicerad 28 mars 2017 kl 11.57

Media. Den så kallade ”rasistklausulen” i regeringens nya medieutredning, som ska stoppa presstöd till den nationalistiska papperstidningen Nya tider, får hård kritik av remissinstanserna rapporterar Journalisten. LO och Bonnierägda TV4 tycker däremot att den är ett utmärkt förslag.

Gilla artikeln på Facebook

Bland de 69 remissvaren finns mycket som tidningen Journalisten beskriver som rent "raseri" mot regeringens förslag.

Enligt medie­utredningen ska framtidens presstöd byta namn till mediestöd och endast betalas ut till politiskt korrekta medier, eller som det heter i utredningen: "Allmänna nyhetsmedier med demokratisk värdegrund".

Journalisten skriver att förslaget sker mot bakgrund av att Nya tider, en efterföljare till numera nedlagda National­demokraternas tidning Nationell Idag, får presstöd. Men den nya klausulen tillstyrks bara av ett fåtal remissinstanser: TV4, LO, Södertörns högskola och DO.

De flesta är istället kritiska.

Mittmediia, Gota Media, JMG, Pressgruppen, Publicistklubben, Justitie­ombudsmannen, Stockholms universitet, Journalist­förbundet, Sveriges Fådagars­tidningar, Sveriges Radio, Sveriges Tidskrifter, TCO och Tidnings­utgivarna sågar förslaget.

Det gör även Justitiekanslern som kanske något oväntat beskriver "rasistparagrafen" som ett sätt för det politiska etablissemanget att tvinga tidningar att hylla just deras politiska uppfattningar. Att besluten inte får överklagas medför enligt JK "en risk för att vid tidpunkten för prövningen rådande politik blir avgörande för vad som anses vara en demokratisk värdegrund”, skriver Journalisten.

Journalistförbundet, som själva har antagit en paragraf som kräver att deras medlemmar ska tro på "alla människors lika värde" för att få vara medlemmar i organisationen, är även de mycket kritiska när de nu riskerar att få smaka på sin egen medicin.

”Det är svårt att se hur ’hög kvalitet och inre mångfald’ och ’principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet’ ska kunna tillämpas på ett sätt som är rättssäkert och som inte leder till ständigt ifrågasättande av såväl enskilda beslut som mediestödet som sådant, från olika politiska utgångspunkter”, skriver Journalistförbundet i sitt remissvar.

Nya tiders presstöd uppgår till 3,4 miljoner kronor per år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0