Bostadsbubblan

Boprisfall när lån åter ska betalas tillbaka

Publicerad 4 augusti 2021 kl 11.20

Ekonomi. Bostadspriserna föll på bred front i juli – något som inte kan förklaras av normala säsongsmönster. Finansinspektionen har beslutat att amorteringskravet ska återinföras den 31 augusti 2021.

Dela artikeln

Svenskarnas boprishopp verkar ha fallit sedan det står klart att Finansinspektionens beslut att återinföra amorteringskravet den 31 augusti ligger fast.

Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i Sverige i juli, med undantag av Stormalmö.

I Storstockholm backade lägenhetspriserna med 2,6 procent. Villapriserna föll med 3,4 respektive 4,4 procent i Storgöteborg och Stormalmö medan de stod mer eller mindre stilla i Storstockholm.

Prisnedgångarna kan inte förklaras av normala säsongsmönster. Det visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI, som baseras på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under juli.

– Man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men det blir mer och mer tydligt att vi gått in i ett betydligt lugnare läge på bostadsmarknaden. Vi har nu haft två månader med röda siffror i våra storstadsområden. Den negativa utvecklingen för lägenheter under juli kan inte förklaras av normala säsongsmönster, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressutskick.

Prisökningstakten på bostäder avtog redan runt april och utvecklingen sedan dess stärker bilder av att prisutvecklingen på lägenheter mattats av betydligt, enligt Boije.

– Normalt brukar dock augusti ge prisökningar på lägenheter som är större än 12-månadsgenomsnittet. Det är därför möjligt att vi även detta år får en viss uppgång i augusti. Samtidigt brukar resten av hösten vara lugnare, så vi bör nog förvänta oss en i stort återhållsam utveckling på marknaden för lägenheter i höst, säger Robert Boije.

Fallen i villapriserna i Storgöteborg och Stormalmö i juli beskrivs som relativt stora.

– Det följer efter en period där villapriserna ökat betydligt mer än lägenhetspriserna, vilket sannolikt kan förklaras av en fortsatt stor efterfrågan på större bostadsyta under pandemin. Men även för villor ser nu utvecklingen således ut att mattas av, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0