Bostadsbubblan

Boprisfall när lån åter ska betalas tillbaka

Publicerad 4 augusti 2021 kl 11.20

Ekonomi. Bostadspriserna föll på bred front i juli – något som inte kan förklaras av normala säsongsmönster. Finansinspektionen har beslutat att amorteringskravet ska återinföras den 31 augusti 2021.

Gilla artikeln på Facebook

Svenskarnas boprishopp verkar ha fallit sedan det står klart att Finansinspektionens beslut att återinföra amorteringskravet den 31 augusti ligger fast.

Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i Sverige i juli, med undantag av Stormalmö.

I Storstockholm backade lägenhetspriserna med 2,6 procent. Villapriserna föll med 3,4 respektive 4,4 procent i Storgöteborg och Stormalmö medan de stod mer eller mindre stilla i Storstockholm.

Prisnedgångarna kan inte förklaras av normala säsongsmönster. Det visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI, som baseras på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under juli.

– Man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men det blir mer och mer tydligt att vi gått in i ett betydligt lugnare läge på bostadsmarknaden. Vi har nu haft två månader med röda siffror i våra storstadsområden. Den negativa utvecklingen för lägenheter under juli kan inte förklaras av normala säsongsmönster, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressutskick.

Prisökningstakten på bostäder avtog redan runt april och utvecklingen sedan dess stärker bilder av att prisutvecklingen på lägenheter mattats av betydligt, enligt Boije.

– Normalt brukar dock augusti ge prisökningar på lägenheter som är större än 12-månadsgenomsnittet. Det är därför möjligt att vi även detta år får en viss uppgång i augusti. Samtidigt brukar resten av hösten vara lugnare, så vi bör nog förvänta oss en i stort återhållsam utveckling på marknaden för lägenheter i höst, säger Robert Boije.

Fallen i villapriserna i Storgöteborg och Stormalmö i juli beskrivs som relativt stora.

– Det följer efter en period där villapriserna ökat betydligt mer än lägenhetspriserna, vilket sannolikt kan förklaras av en fortsatt stor efterfrågan på större bostadsyta under pandemin. Men även för villor ser nu utvecklingen således ut att mattas av, säger Robert Boije.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Familjeveckan sågas: Löfven "hör hemma i lyxfällan"

Bidragsvecka för barnfamiljer upprör svenska företag.. "Tydligt att regeringen helt lämnat principen att alla som kan arbeta ska arbeta".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Ekonomi

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Svenskt oljekraftverk körs som aldrig förr

Olja eldas i kubik i Karlshamn.. Kraftverkschefen: "Orolig för att vi inte sett det värsta ännu".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0