Researchgruppen & våldet
GREPS I LUND: Expressens frilansresearcher Carl Tullgren hade, i motsats till vad han påstod, inga synliga skador när polisen fotograferade honom efter incidenten. Själv använde 27-åringen en karbinhake som ett knogjärn när han riktade slag mot taxichauffören. I helgen föreläser Tullgren på ansedda Grävseminariet i Umeå.
Polisen/Sigfrid Lundberg/CC-BY-SA

Bosse, 51, brottade ned Expressens researcher

Publicerad 19 mars 2014 kl 11.40

Granskning.En varm försommarkväll i mitten av maj förra året fick taxichauffören Bosse, 51, en körning som han sent ska glömma. Vid Botulfsplatsen i centrala Lund klev ingen mindre än Carl Tullgren, aktuell för sin guldspadenominerade research åt Expressen, in i bilen och satte sig i framsätet. Men vad Bosse inte visste var att den 27-årige Expressen-medarbetaren var beredd att ta till våld för att slippa betala för sin resa.

Gilla artikeln på Facebook

Carl Tullgren är 27 år och en av de ledande figurerna i det kriminella vänster­nätverket Researchgruppen. Nätverket anlitades av Expressen för att kartlägga svenska privatpersoner som är kritiska mot invandringen, varav ett tiotal hängdes ut med namn och bild på tidningens löpsedlar i december – något som har fått JK att inleda en förundersökning mot tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.

Efter att Expressen publicerat sin uthängning har Carl Tullgren tagit plats som en snabbt stigande stjärna på den svenska mediehimlen. När den ansedda Föreningen Grävande Journalister anordnar sitt årliga Grävseminarium i Umeå på lördag är Tullgren en av huvudföreläsarna. Tillsammans med reportrarna David Baas och Christian Holmén har han dessutom nominerats till samma förenings prestigefulla pris Guldspaden.

Idag kan Fria Tider presentera nya uppgifter om den tidigare flerfaldigt våldsdömde Carl Tullgrens senaste brottslighet, som blev känd genom en dom som föll veckan efter Expressens uthängning av de invandrings­kritiska privat­personerna.

En natt i maj förra året plockade taxichauffören Bosse, 51, upp en märkbart berusad Carl Tullgren vid Botulfsplatsen i Lund. När körningen var klar och Bosse bad om notan på 173 kronor svarade Tullgren med att rikta ett knytnävsslag mot hans ansikte.

Tullgren, som använde sig av en karbinhake som ett slags knogjärn, försökte sedan smita från platsen. Men Bosse, som detaljerat redogör för händelseförloppet i polisens förundersökning, hann ifatt.

– Kom igen, kom igen! skrek Carl Tullgren medan han ställde sig i boxarställning med höjda knutna nävar och återigen försökte måtta slag mot chaufförens huvud.

Då fick Bosse nog, tog tag i den betydligt klenare Expressen-medarbetarens arm och lade ned honom på marken. Bosse satte sig därefter med sitt knä över Tullgrens huvud i väntan på polisen.

– Släpp mig, släpp mig, jävla tjockis! vrålade Carl Tullgren förgäves innan polisen kom till platsen och tog över.

När Tullgren frågades ut av polisen levererade han först en förklaring som gick ut på att han och Bosse kommit överens om svart betalning men att chauffören sedan kommit på andra tankar och ville ha mer betalt vitt, något som 27-åringen inte kunde acceptera.

Han uppgav också att Bosse hade hotat att "våldta hans anhöriga" och gett honom "en smäll" som orsakat skador – något som över huvud taget inte framgår av polisens fotografier av Tullgrens ansikte.

I ett senare förhör ändrade han sin historia och påstod istället att han inte hade kunnat betala för taxiresan eftersom Bosse inte tagit emot kortbetalning. Tullgren nekade också till att ha försökt slå Bosse.

Ingen av historierna bedömdes som trovärdig av Lunds tingsrätt, som den 11 december dömde Carl Tullgren för såväl försök till våld mot tjänsteman som bedrägligt beteende. Domen föll samma dag som Sydsvenskan publicerade en inställsam intervju där Tullgren berättade om sina planer på att göra karriär inom media och beskrev hur han kartlade meningsmotståndare åt Expressen. Expressen är en tidning som – liksom Sydsvenskan – ingår i Bonnier­koncernen.

Slog andra blodiga
När domen meddelades i Lunds tingsrätt hade Carl Tullgren redan gjort sig skyldig till ett flertal andra våldsbrott. I december 2007 slog han tre personer blodiga på en examensfest på Smålands nation i Lund. Vittnen berättade i rätten om hur Tullgren plötsligt blev extremt våldsam när de försökte hindra honom från att stjäla en flaska vodka.

Även den gången använde sig Expressen-medarbetaren sina nycklar som ett slags knogjärn, med vilket han rev upp blödande sår i offrens ansikten och huvuden.

I februari 2008 var det dags igen. Carl Tullgren befann sig tillsammans med ett kompisgäng på Mölleplatsen i Malmö när en ung man kom fram till honom och bad att få veta varför Tullgren hade stulit hans öl. Tullgren svarade med att först hälla ölen över mannen för att därefter koppla ett grepp om hans huvud och överösa honom med knytnävsslag mot ansiktet. Den misshandlade mannen fick blod över hela ansiktet och över sina kläder.

I båda fallen dömdes Carl Tullgren mot sitt nekande efter att hans olika förklaringar underkänts av rätten. Han påstod bland annat att han "av misstag" kan ha träffat ett av sina offer med sin utslagna hand i samband med att föll omkull. Att hans händer var nedsmetade med färskt blod efter den andra misshandeln berodde enligt Tullgren på att han tidigare under dagen gått ut med "en livlig hund" och "trillat".

När Föreningen Grävande Journalister anordnar det årliga Grävseminariet i Umeå i helgen så är Carl Tullgren en av de inbjudna föreläsarna. Tillsammans med My Vingren och Malin Gustafsson ska han hålla ett seminarium under rubriken Journalist eller aktivist - eller både och?

Bosse heter egentligen någonting annat.

Läs också:

”Våld är så jävla roligt” – möt männen bakom Researchgruppen

”Vi är Sveriges Stasi”

Åsiktsregistrerar ”näthatare” – sprider själva grovt hat


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.