Därför slapp Ebba Busch åtal

Publicerad 2 juli 2021 kl 16.49

Lag & Rätt. Trots att målsäganden Johan Binninge ville ha skadestånd efter att ha förtalats av KD-ledaren Ebba Busch beslutade åklagaren om ett strafföreläggande – utan skadestånd. Men enligt åklagaren följde beslutet reglerna.

Gilla artikeln på Facebook

Överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren stod bakom strafföreläggandet där KD-ledaren Ebba Busch dömdes till villkorlig dom för grovt förtal idag. Busch ska dessutom betala 60 dagsböter à 1.000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

Men föreläggandet innehöll inte något skadestånd, trots att Binninge alltså hade begärt skadestånd.

– Vi är inte skyldiga att alltid driva frågan om skadestånd. Om du tittar i 22 kapitlet rättegångsbalken så ser du det, förklarar Jakobsson på telefon för Fria Tider.

Bestämmelsen i rättegångsbalken är en regel som i vissa fall ger åklagaren rätt att strunta i att föra talan om skadestånd om det skulle medföra "väsentlig olägenhet" för myndigheten att föra en sådan talan. Enligt Jakobsson ville Johan Binninge ha skadestånd för bland annat förlorad inkomst, vilket krävde utredning och var komplicerat, och lösningen blev därför att besluta om ett föreläggande utan något skadestånd alls.

– Nu blir strafföreläggandet istället ett konstaterande av att brott har begåtts, och det kan målsäganden sen använda i en egen skadeståndstalan. Det har båda parter varit helt nöjda med, säger Jakobsson till Fria Tider.

Finns det inte formella hinder mot att överhuvudtaget använda strafföreläggande i en sån situation?

– Nej, inte alls.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0