Asylkaoset

C:s kovändning: Vill inte längre ha fri invandring till Sverige

Publicerad 21 maj 2016 kl 14.30
Av Mattias Albinsson

Politik. Centerpartiet backar nu och tar avstånd från sitt tidigare krav på att helt öppna gränserna för fri invandring.
– Det antal som kom exempelvis i höstas är ohållbart, förklarar partiledaren Annie Lööf.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett inlägg på Twitter som Lööf reagerar på en tweet från Avpixlatmedarbetaren Roger Sahlström. I inlägget uppmanar Sahlström Malmö att ta emot 30 miljoner invandrare för att rädda stadens ekonomi och hälsar, sarkastiskt, från Annie Lööf.

Skattechock väntar Malmöborna – över sex procentenheter

"Vad är detta för trams ni sprider? Inget jag eller C vare sig tycker eller har sagt. Sluta sprida lögner", skriver Lööf irriterat i ett inlägg daterat 20 maj.

I ett annat twitterinlägg skriver hon:

– Men ge er. Det antal som kom exempelvis i höstas var ohållbart, därav var C en del av att förändra systemen här.

Bakgrunden till Sahlströms pik riktad mot Lööf är ett nästan fem år gammalt TV-inslag från SVT:s "Agenda" där Lööf säger att hon inte ser några problem med att Sverige tar emot tiotals miljoner invandrare från i synnerhet tredje världen.

– Jag tycker att det är viktigt att diskutera värdegrunden här och då handlar det om en öppenhetlig linje och en frihetlig linje. Människor som vill komma till Sverige och arbeta och bo här, som betalar skatt och bidrar till vårt gemensamma välfärdssystem, de är väldigt välkomna, sade C-ledaren då.

Kommentaren var ett svar på en ovanligt kritisk fråga från SVT:s programledare Anna Hedenmo om Lööf kan tänka sig ett Sverige som, tack vare obegränsad invandring, har 40 miljoner invånare.

Förespråkade öppna gränser
Centerpartiet har jämte Miljöpartiet gjort sig känt som det parti i riksdagen som förespråkat den mest liberala invandringspolitiken.

– Om man nu har som ingång att vi ska ha en fri invandring, då har man ett stort behov av att hitta finansiering för de kostnader som uppstår, sade en kritisk Fredrik Olovsson (S), gruppledare i finansutskottet, till Expressen så sent som förra månaden.

Utspelet syftade på högt uppsatta C-företrädares återkommande krav på att helt öppna gränserna för den bidragsintensiva asylinvandring som enligt ekonomen Jan Tullberg kostar hundratals miljarder kronor varje år.

Invandringen kostar 250 miljarder per år

Kravet på fri invandring och att låta vem som helst flytta till Sverige för att leva på bidrag var en fråga som togs upp på C:s kongress 2012, skrev Aftonbladet om då. Frågan ledde till en infekterad strid i partiet där mer borgerligt sinnade C-politiker satte sig emot den vänsterradikala idén.

C: Ändrat sig under våren
Efter Miljöpartiets migrationspolitiska uppgörelse med Socialdemokraterna om att införa gränskontroller och strama upp regelverket för asylsökarna har C varit ensamma om att förespråka fri invandring. Lööfs utspel på Twitter tolkas därför som att partiet under hennes ledning svängt i invandringsfrågan.

När Fria Tider ringer upp Centerpartiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson ber han om att få återkomma. En timme senare bekräftar han i ett mejl att C ändrat sig under våren och nu insett att Sverige inte kan ta emot hur många invandrare som helst.

"Läste den tweet du syftar på nu. Denna hållning är inget nytt. Annie Lööf har flera gånger uttryckt detta under hela våren, ibland annat i en intervju i Aktuellt. Hon har flera gånger sagt att det antal som kom i höstas blev ohållbart. Det var också därför Centerpartiet ingick en överenskommelse om flyktingpolitiken med fem andra partier", skriver han i sitt mejl.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0