Coronaviruset

Coronaviruset sprids snabbt i Italien – över 80 smittade

Publicerad 23 februari 2020 kl 08.14

Utrikes. Utbrottet av coronavirus i Italien blir hastigt allt allvarligare. Hela områden spärras nu av och fotbollsmatcher ställs in.

Gilla artikeln på Facebook

Till skillnad från exempelvis Ryssland har EU-länder fortsatt att bevilja turistvisum för kineser från Wuhan och andra drabbade områden.

De tidigare fallen av coronavirus inom EU har oftast rört just kinesiska turister som smittats i hemlandet. Men i norra Italien har nu viruset börjat få snabb spridning bland vanliga italienare.

Över 80 personer hade smittats när DW rapporterade om utbrottet tidigt på söndagsmorgonen. Det har skett två bekräftade dödsfall. På lördagen avled en 75-årig kvinna i byn Codogno i Lombardiet. I grannregionen Veneto blev en 78-årig man dagen innan den första som bekräftats avliden av coronavirus i Italien.

De tre värst drabbade områdena i norra Italien spärras nu av helt av myndigheterna, vilket innebär att ingen varken får komma in eller ut.

– Det är en allvarlig åtgärd, men den är nödvändig för att skydda Italiens medborgare, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på en pressträff, enligt SR.

Sportevenemang har också ställts in eller skjutits upp. Bland annat fotbollsmatchen mellan Inter Milan och Sampdoria som skulle gå av stapeln på söndagen, rapporterar BBC News.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Fortsatt minskning av spanska dödsfall

"Bara" 674 dödsfall senaste dygnet.. Kurvorna planar ut både i Italien och Spanien efter att länderna infört utegångsförbud.0 

Minskar med nästan 100 personer. Siffrorna ligger ganska stabilt.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0