Rasistiska plåster
Danmarks utrikesminister Kristian Jensen.

Dansk utrikesminister om rasistplåstren: Glad att jag inte bor i Sverige

Publicerad 14 augusti 2015 kl 13.32

Politik. Danmarks utrikesminister Kristian Jensen uttryckte i tisdags sin åsikt om hur svenska plåster i ett radioinslag i Sveriges Radio utmålats som rasistiska på grund av sin nyans.
"Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige", skrev han på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i måndags morse som statliga Sveriges Radio sände ett radioinslag där den vänsterpartistiska bloggerskan Paula Dahlberg, som driver en blogg om så kallad "vardagsrasism", gick till attack mot svenska plåster på grund av deras färg.

Dahlberg, som är adopterad från Colombia, beklagade sig i inslaget över att hon inte kunde hitta plåster som matchade hennes hudfärg.

– Oftast försöker jag hitta genomskinliga plåster för att få lite mer diskreta plåster, just för att det inte finns plåster i närheten av min nyans, sade hon.

Efter att Fria Tider uppmärksammat radioinslaget fick det stor spridning i sociala medier och flera tidningar i våra grannländer, däribland danska Berlingske samt Jyllandsposten, uppmärksammade nyheten.

När den danske utrikesministern läste artikeln i Jyllandsposten om de "rasistiska" plåstren i Sverige kommenterade han det såhär på Facebook:

"Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige".

Vänsterliberala TT har under dagen idag uppmärksammat Jensens kommentar på Facebook och låter då bland annat Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap och så kallad "genusvetenskap" kommentera det på följande sätt:

– Han spottar på hela svenska folket när han uttalar sig så här.

Det TT däremot aldrig nämner i sin artikel är att Dahlerup är en tydligt vänsterprofilerad debattör som bland annat polisanmält Dansk folkepartis förra partiledare Pia Kjærsgaard för rasism. Dansk folkeparti ingår inte i den nuvarande danska liberalkonservativa regeringen, men är ett viktigt stödparti för den.

TT:s redaktionschef Mats Johansson tycker däremot inte att läsarna behöver känna till Dahlerups politiska hemvist och att hon är öppet politisk engagerad mot den nuvarande regeringen och dess viktigaste samarbetsparti.

– Det är en dansk minister som säger någonting så tillspetsat, och får man en reaktion från en svensk professor i statsvetenskap på ett universitet så är det mest intressant vad de säger, säger han till Fria Tider.

Men du tycker inte att det är relevant för läsarna att veta att hon är en person som tydligt har profilerat sig på den politiska vänsterkanten?
– Jag kan inte se det nej.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0