Nils Strandberg Pedersen kritiserar Anders Tegnell.

Dansk expert "rättar" Tegnell efter coronapåhopp

Publicerad 5 juni 2021 kl 14.52

Utrikes. Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell får kritik från en dansk kollega efter att han kritiserat Danmarks coronastrategi.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att coronaspridningen stigit i Danmark, samtidigt som den sjunkit i Sverige. Antalet nya fall per hundratusen invånare har de senaste dagarna för första gången varit fler i vårt nordiska grannland.

Det gjorde att Anders Tegnell i en intervju med Expressen kostade på sig att varna svenskar som planerar resa till Danmark så de inte smittas med corona.

– Det behöver man tänka på om man åker dit så att man verkligen tar med sig de råd man har i Sverige att hålla avstånd, inte vistas tillsammans med massa andra människor och inte ha den närkontakt som innebär en risk, sade han.

Men det är påståenden som en dansk expert nu vill "rätta".

– Det är komiskt. Det är ett svenskt spinn, säger Nils Strandberg Pedersen, tidigare chef för Danmarks folkhälsomyndighet Statens Serum Institut, till BT.

– Jag skulle vara betydligt mer orolig för att resa från Danmark till Sverige, fortsätter han.

Nils Strandberg Pedersen påpekar att anledningen till att fler coronafall upptäcks i Danmark beror på att Danmark testar långt fler människor än Sverige gör.

I Sverige testades förra veckan omkring 230.000 människor. Antalet genomförda tester har varit relativt konstant de senaste veckorna.

Som jämförelse testade Danmark i onsdags över en halv miljon människor på en enda dag. Dagen därpå, i torsdags, genomfördes mer än 660.000 coronatester. I Danmark är coronatesterna kostnadsfria och teststationer finns uppsatta över hela landet.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0