Därför begår invandrare flest brott

Publicerad 4 januari 2012 kl 19.51

Insändare.De senaste dagarna har vi kunnat läsa om en hel rad spektakulära invandrarbrott i mångfaldens Malmö. Men varför är det just invandrare som begår de grövsta brotten, undrar insändarskribenten.

Gilla artikeln på Facebook

Ännu ett mord har begåtts i Malmö, det femte på mindre än sex veckor. I Stockholmstidningen SvD:s pappersupplaga uppmärksammas detta över tre helsidor, och en del spekuleras det om varför just Malmö är så hårt drabbat av en gängkriminalitet som inte drar sig för mord på öppen gata. I huvudartikeln skriver man om hur organiserad brottslighet kunnat växa fram till följd av smuggling över Öresundsbron, en kriminalreporter på Sydsvenskan som får uttala sig som expert tycker det är förståeligt att Malmö med sina många fattiga områden har denna typ av brottslighet, och i en tredje text handlar det om den rikliga tillgången på illegala vapen. Ordet "invandrare" nämns överhuvudtaget inte. Ändå är det knappast någon välbevarad hemlighet att det huvudsakligen är invandrargäng som står för det eskalerande våldet i Malmö. Men det är klart, om tidningarna skriver det så kan det ju leda till ökad "rasism" i samhället, och vad är väl några mord, våldtäkter och rån i jämförelse med ökande "rasism"...

Här känner sig nu vissa manade att påpeka att inga kulturer i världen uppmanar till brottslighet utan att sådan enbart kan förklaras av socioekonomiska faktorer. Även om socioekonomiska faktorer verkligen är en viktig förklaringsgrund är de dock knappast hela. Det finns i själva verket en hel rad andra tänkbara orsaker till invandrares och deras barns överrepresentation i brottsstatistiken.

1. Kulturella faktorer. - Ingen kultur (utom möjligen den romska) uppmanar ens indirekt till brottsligt beteende av typen mord, misshandel, våldtäkt och stöld. Men det hindrar inte att kulturella faktorer i mötet mellan två olikartade kulturer kan leda fram till sådana handlingar.

Tydligast är detta i fallet med våldtäkter, där statistiken tydligt visar en mycket kraftig överrepresentation för personer från den muslimska världen bland gärningsmännen. Något som rimligen har att göra med den speciella kvinnosyn de bär med sig. De europeiska kvinnorna framstår ju lätt som raka motsatsen till det muslimska kvinnoidealet och därför som ovärdiga all respekt. Eller som en ung muslimsk kille uttryckte det när han och några kompisar intervjuades i DN: "- Jag har inte så mycket respekt för svenska tjejer. Man kan säga att de blir sönderknullade."

En annan kulturell faktor som helt klart har betydelse i sammanhanget är den traditionella mansroll med drag av krigarideal som lever kvar i många invandrarkulturer. Det är inte nödvändigtvis något större fel på denna i sig själv, men i det av feminism präglade svenska samhället är antalet konstruktiva utlopp för den synnerligen begränsat. Lättare då att få utlopp i en kriminell gängmiljö.

Dessutom är det förstås så att de som kommer hit från länder präglade av en hög grad av korruption är mindre benägna än infödda svenskar att hysa förtroende för samhället och dess institutioner, inklusive polis och rättsväsende. Deras incitament för att bli goda, laglydiga samhällsmedborgare blir därigenom också försvagade.

Låt oss inte heller bortse från att olika kulturer har olika hög grad av tolerans för våld som konfliktlösning. Något som är helt okontroversiellt att framföra så länge jämförelsen gäller Europa versus USA...

2. Redan kriminella överrepresenterade bland invandrarna. - Det finns flera skäl till att anta att så är fallet. Är du kriminell har du ju större incitament än andra att lämna ditt hemland, särskilt som polisen i länder som Afghanistan och Irak knappast lägger fingrarna emellan om någon småbrottsling börjar gå dem på nerverna. Dessutom har utländska kriminella organisationer i en värld av allt mer global brottslighet självklart intresse av att ha pålitligt folk runt om i Europa. Och ja, visst kan man undra över vilka som egentligen har råd att betala flyktingsmugglarnas höga priser...

3. Krigsskadade invandrare. - Långt ifrån alla flyktingar kommer direkt från krigsskådeplatser, det vore naivt att tro, men en hel del gör det och deras upplevelser av våld (oavsett om de varit förövare eller offer eller enbart betraktare) kan mycket väl ha gjort dem mer benägna att själva bruka våld även i ett land präglat av 200 års kontinuerlig fred.

4. Genetik. - Ska vi vara politiskt korrekta så finns det förstås bara en genetisk skillnad mellan människor från olika delar av världen, och det är i generna som styr hudfärg och vissa andra yttre attribut. Ska vi vara vetenskapliga är det däremot givetvis fullt möjligt, ja rent av troligt, att människor tillhörande olika etniska grupper också har skillnader i de genuppsättningar som styr vårt beteende. Det vill säga att vissa grupper generellt sett kan vara mer hetlevrade eller mindre empatiska än andra. Eftersom forskning på området är väldigt tabu och knappt alls förekommer kan vi i nuläget dock enbart spekulera i de exakta förhållandena.

5. Svensk medias vrångbilder. - Invandrare har sämre förutsättningar än etniska svenskar på arbetsmarknaden. Något som delvis säkerligen beror på fördomsfullhet och kanske även ren diskriminering, men huvudsakligen ändå på deras bristande språkkunskaper och en förståelig vilja hos arbetsgivarna att främst anställa personer med vilka de delar etiska och kulturella preferenser. Trots detta får en klar majoritet av alla invandrare förr eller senare jobb passande för deras kompetens, och även när de tvingas leva på socialbidrag har de det i de flesta fall klart bättre materiellt än vad de hade det i hemlandet. De har tillgång till samma sjukvård och samma skolor som alla andra i landet. Som barn till invandrare borde det alltså finnas skäl att se med tillförsikt på framtiden. Borde...

Hårdfakta kan väga lätt när etablissemangsmedia hela tiden matar dem med bilden av hopplöshet och av ett liv i skuggan av ett majoritetssamhälle präglat av "rasism" som egentligen inte bryr sig om dem (trots att det årligen lägger mångmiljardbelopp på invandringen...). Med andra ord skapas en helt omotiverad frustration hos de unga invandrarna, vilken ibland leder till religiös eller politisk radikalism men lätt också tar sig kriminella uttryck.

Till sist kan det vara värt att återkomma till de socioekonomiska faktorerna, bara för att konstatera att sämre ekonomiska och sociala villkor för många invandrare är oundvikliga. Det vill säga, förutsatt att vi inte börjar ta in enbart välutbildade invandrare från medel- och överklassen och att garantera varje nyanländ invandrare ett välbetalt jobb direkt. Men det förespråkar väl inte ens den allra mest mångkulturkramande miljöpartist? Så även om vi sätter vår tilltro till Jerzy "Bagdad Bob" Sarnecki och andra etablissemangstrogna kriminologer som vill förklara hela invandrarkriminaliteten med det socioekonomiska så kommer vi ändå inte undan detta faktum: invandring = ökad kriminalitet.

Magnus J

PS.
Jag noterade precis vad en ung kille säger då han intervjuas av en SvD-reporter angående det senaste Malmö-mordet: "– Jag bor här ju och är inte rädd. Jag är ju blatte så jag klarar mig." Får mig att tänka på en C-uppsats i sociologi från just Malmö som lades fram för sex år sedan och visade att unga invandrare som rånade svenska ungdomar såg det som ett "krig" mot svenskarna. Då misstrodde jag dess uppgifter, idag inser jag att där fanns en hel del sanning.
DS.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Ledarbloggens twitterfavoriter

Ekonominyheter

Mer från Vetenskap

Tros ha begravts med gravgåvor. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Mer från Insändare

"Fel av omvärlden låsa in svenskar i Sverige"

Nya dödssiffrorna visar hur bra vi är.. Äntligen står det klart hur fel Tegnell-kritikerna hade redan från början.0 

Så bluffar Bonnier om sin "publicistiska vision"

Insändare.. Ägarfamiljen som gjort mest för att tysta dissidenter påstår sig vilja se "en mångfald av röster och perspektiv".0 

"Sverige måste ut ur EU – nu"

Insändare.. Nu är smärtgränsen nådd, enligt Ulrik Petersson.0 

"Sverige – det nya Israel?"

Insändare.. Gatuvåldet börjar påminna om Israel–Palestinakonflikten, enligt skribenten.0 

"Är feminismen en illusion?"

Insändare.. #Metoo kan visa sig bli en kalldusch för självutnämnda feminister, enligt Julietta.0 

"Genushäxor, lämna våra barn ifred!"

Insändare.. Liv, 25, om hur HBTQ- och genustramset nu genomsyrar hela vårt samhälle.0 

Mer från Opinion

68-vänstern och svenskarnas knepiga konsensus

Kolumn: Jan Tullberg.. Svensken trivs bättre med att ha fel med alla andra än ha rätt men höra till avvikarna. 0 

Därför får väljarna aldrig det de vill ha

Kolumn: Jan Tullberg.. Journalisterna är precis så dumma som politikerna anser att väljarna är.0 

Vad är detta om inte landsförräderi?

Den svenska funktionärsklassen har lagt ner Sverige.. Jan Tullberg om kapitulationen inför EU:s återhämtningsfond.0 

"Löfven har just skuldsatt generationer av svenskar – för att göda EU"

Debatt.. EU:s nya krispaket är en ekonomisk katastrof, skriver Alternativ för Sverige.0 

Vår demokrati har blivit en maktkartell

Kolumn.. Termen "liberal demokrati" blir alltmer motbjudande, skriver Jan Tullberg.0 

Hur vore Kanye West som president?

Artisten påstår sig ställa upp i USA-valet. Går att tänka sig värre ledare i en dekadent epok, enligt Joakim Andersen.0 Plus

Vad återstår av vår kultur när de vita männen ryker?

Pat Buchanan om vänsterns statyrivariver.. "Avsky du alla dessa vita män så mycket du vill, men det var de som skapade den nation vi ärvde."0 Plus

Kolumn: Jan Tullberg. Absurda situationer när "goda människor" engagerar sig för makthavarnas offergrupper.0 

Vänsterliberalerna har äntligen fått någon ny att hata

Kolumn.. Joakim Andersen om Alexander Bards verbala bärsärkagång i den politiskt korrekta porslinsbutiken.0 Plus

"Folkmordstribunal krävs efter sossarnas massmord på äldre"

"Arga blatten" om Sveriges coronastrategi.. "Antingen är våra makthavare dödligt inkompetenta, eller så är de medvetet inställda på att mörda."0