SD:s utrensningar
"Jag fick först reda på att det var en NMR:are av Expressens journalist", säger Christoffer Brinkåker om det uppmärksammade Ekeroth-inlägget på Twitter.

Delade inlägg av Kent Ekeroth – utesluts ur SD

Publicerad 2 november 2020 kl 20.59

Inrikes. Lundapolitikern Christoffer Brinkåker (SD) blev uthängd av vänsterextrema Expo efter att ha delat ett inlägg av den före detta SD-toppen Kent Ekeroth som kritiserade en poliskvinna som knäböjt inför Black lives matter. Idag uteslöts Brinkåker ur partiet.
– Alla SD:are jag har pratat med om saken är precis lika förbryllade som jag, säger Christoffer Brinkåker till Fria Tider.

Dela artikeln

Expo och Expressens uthängning av Christoffer Brinkåker, ledamot i fullmäktige i Lund, bestod av ett antal lösa trådar som gick ut på att genom så kallad guilt by association få det att se ut som om SD-politikern delade "högerextrema och nazistiska inlägg" på sociala medier.

Huvudnumret var att Brinkåker på Twitter hade "retweetat" ett inlägg av den före detta SD-toppen Kent Ekeroth. I sitt inlägg hade Ekeroth i sin tur delat en tweet av användaren "ekta_dalmasv2", som enligt Expo är en NMR-ledare i Dalarna och Värmland. Inlägget var kritiskt till att en poliskvinna i Stockholm hade gått ner på knä inför vänsterextrema BLM-demonstranter.

Expo anklagade också Christoffer Brinkåker för att ha svarat på ett inlägg från Fria Tider och för att ha delat en artikel från Nyheter Idag.

Nu går Sverigedemokraternas partiledning på vänsterextrema Expos linje och utesluter Brinkåker ur partiet helt och hållet.

Enligt måndagens uteslutningsbeslut ser partistyrelsen "mycket allvarligt på" att Brinkåker "delat inlägg från NRM-ledaren i Dalarna". Partiledningen tar också fasta på att Expo anklagat Brinkåker för att på Twitter ha följt den kände skotske Youtube-profilen Colin Robertson, känd som "Millennial Woes", som enligt Expo är högerextrem.

"Till följd av detta har partistyrelsen valt att utesluta dig ur Sverigedemokraterna", skriver partistyrelsen genom partitoppen Magnus Olsson.

När Fria Tider når Christoffer Brinkåker på måndagskvällen uppger han sig vara är förbryllad över uteslutningen. Han säger också att han inte ens visste vem den påstådde NMR-ledaren som Kent Ekeroth retweetade var.

– Ingen aning, jag var bara intresserad av inläggets innehåll, inte personerna bakom. Faktum är att jag fick först reda på att det var en NMR:are av Expressens journalist.

Tror du att det finns någon annan bakomliggande orsak till att du blev utesluten, med tanke på hur otroligt tunna anklagelserna var?
– Det känns som att det måste finnas det, men jag har ingen aning om vad det skulle kunna vara. Jag har bara sysslat med kommunpolitik, vi pratar knappt med riksorganisationen. Jag misstänker att partistyrelsen helt enkelt är rädda för smutskastning från smutsmedia, vilket är synnerligen konstigt med tanke på att de alltid har blivit smutskastade.

Man får nästan intrycket av att att SD-ledningen samarbetat med vänsterextrema Expo och Expressen för att få dig utesluten. Vad tror du om det?
– Jag är helt fel person att fråga om det, jag vet inte. Jag vill luta mot ett nej av den enkla anledningen att jag inte vill tillskriva människor att vara illvilliga utan att ha bevis för saken. Kalla mig naiv, men jag är av uppfattningen att människan är av naturen god.

SD-ledningen har sedan tidigare, via partitoppen Mattias Karlsson, försökt att inleda ett samarbete med vänsterextrema Expo. Detta i syfte att få fram komprometterande information om interna motståndare till personerna i partiledningen.

Christoffer Brinkåker ger frivilligt upp sin plats i kommunfullmäktige i Lund.

– Jag skickar in min avsägelse imorgon, säger han.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.