Fria Tider granskar DN

DN ljög om rasism på brandstation i Boden

Publicerad 4 juni 2014 kl 13.45

Granskning. Brandmännen i Boden fick en invandrad kollega att sluta genom rasistisk mobbning, påstod DN på ledarplats igår. Men Fria Tiders granskning visar att historien är en fräck bluff.
 – Vi har inte haft någon sådan person anställd, säger räddningschefen Bengt Nilsson till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på ett flyg till New York för några år sedan som DN-kolumnisten Golnaz Hashemzadeh hamnade bredvid en brandman från Boden som ”apropå ingenting” började prata om hur mycket han ogillade invandrare.

”Sånadär Muhammeds vill vi inte ha på gatorna. De kan ju spränga en bomb närsomhelst. Nä, bort ska de. I Boden har vi inte så många, de som finns bor alla i samma hyreshus. Det är skönt att ha dem samlade sådär, så man kan hålla koll. Du vet, de gör ingenting. De vill inte jobba. Lever på våra skattepengar och driver omkring”, sade brandmannen, som Hashemzadeh kallar ”Thomas”.

Därefter började ”Thomas” skryta om hur han och hans kollegor på brandstationen i Boden fick en invandrad brandman att sluta genom rasistisk mobbning:

”Du vet, det började en Muhammed på brandstationen för ett tag sen. Vi ville inte ha honom där, gjorde livet surt för honom. Han fick nog, slutade efter ett tag.”

Det är åtminstone vad Golnaz Hashemzadeh hävdar i en artikel som publicerades på DN:s ledarsida igår.

Men när Fria Tider talar med Bengt Nilsson, räddningschef i Bodens kommun, dementerar han bestämt Hashemzadehs historia om den utmobbade brandmannen.

– Jag har läst artikeln och i min värld är den felaktig. Vi har inte haft någon sådan person anställd, säger Nilsson.

Han berättar att den enda utomnordiska invandrare som någonsin arbetat på stationen är en deltidsanställd man från Vitryssland, som fortfarande jobbar kvar och aldrig har varit föremål för någon mobbning.

– Han jobbar på och han mår bra.

Kan det ha varit någon före din tid på stationen?

– Jag började på stationen 1977 och tog över chefsrollen 2000 så att nog har jag varit med ett bra tag, tycker jag. Och har det här hänt som det står i artikeln är jag hundra procent övertygad om att då hade jag känt till det.

Har ni haft några problem med mobbning?

– Nej, absolut inte. Vi har våra enkäter varje år om mobbning och alltihop och vi har inga problem med det.

Bengt Nilsson säger att det finns flera brandstationer i Bodens kommun, men att alla sorterar under honom och att han har full koll på hela den verksamhet han är chef över. Han kommer eventuellt att höra av sig till DN och begära att de felaktiga uppgifterna rättas.

– Jag har faktiskt haft en tanke att göra det för att det är så mycket saker som inte är riktigt rätt i det här, säger han.

Fria Tider har sökt Golnaz Hashemzadeh för en kommentar under förmiddagen, men hon har inte gått att nå.


Nyheter från förstasidan

Beskedet från Italiens nya vänsterregering: Invandringen ska öka

Sätter stopp för Salvinis tuffa politik. Nu ska invandringen från tredje världen till Europa fortsätta – och Tyskland hjälper till.0 

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Granskning

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0