DNA-träff löser våldtäktsfall mot barn – efter 16 år

Publicerad 12 oktober 2021 kl 06.11

Inrikes. Polisen i Västsverige har utrett ett omfattande ärende med grova sexuella övergrepp mot barn. Den misstänkte mannen lämnade ett DNA-prov som resulterade i en träff på en grov barnvåldtäkt för 16 år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

I september förra året greps en man i Halland, misstänkt för flera sexualbrott mot barn på olika platser i Sverige.

Det blev upprinnelsen till ett omfattande utredningsarbete, bland annat it-forensiska undersökningar, genomgångar av bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp. Flera utredare och it-forensiker har arbetat med ärendet under det senaste året.

När mannens mobiltelefon togs i beslag upptäckte polisen ett avancerat mappsystem med namn på unga flickor som efteråt kunde identifieras. Flickorna var 10-12 år gamla när övergreppen skedde, den yngsta bara åtta år.

Flickorna misstänks ha utsatts för våldtäkter antingen via nätet eller i enstaka fall när mannen träffat flickorna fysiskt.

Bland annat ska mannen ha hotat att sprida nakenbilder vidare om barnen inte skickade fler bilder och filmer till honom.

Mannen åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för totalt 34 åtalspunkter, främst flera fall av våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Åtalet omfattar också grovt barnpornografibrott, då han haft över 1.350 fotografier och filmer, varav cirka 480 bedöms som grovt material.

Mannen som är i 35-årsåldern har suttit häktad sedan den 17 september förra året. Under utredningen har polisen tagit ett DNA-prov på honom, vilket gav utslag i ett ärende om en våldtäkt i Östergötland 2005, då en nioårig flicka våldtogs under dödshot i ett skogsområde.

I polisförhören har den häktade mannen nekat till att ha gjort något brottsligt.

Enligt polisutredningen handlar det om ett systematiskt kontaktsökande via nätet som lett till att barn utsatts för sexuella övergrepp.

Ett stort antal barnförhör har hållits på olika platser i landet.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0