Nu vägrar DO ta fallet till domstol.

" />

Nu vägrar DO ta fallet till domstol.

" />

Nu vägrar DO ta fallet till domstol.

" />
Pride Stockholm
Morten Wulff/CC-BY-NC-SA

DO: Diskriminering av svenskar ingen viktig fråga

Publicerad 10 september 2012 kl 23.29

Inrikes.Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommer inte att gå vidare med ärendet där två svenska män blev utkastade från en allmän tillställning på Pridefestivalen eftersom de var "vita" i somras. Som skäl anger DO att frågan om diskriminering av svenskarna inte är intressant för att "påverka utvecklingen" av samhället i en progressiv riktning - vilket är den uppgift som myndigheten anser sig ha.

Gilla artikeln på Facebook

Alla var inte välkomna under regnbågen när skattefinansierade Menagruppen höll föredrag den första augusti på Pride. Arrangemanget "Queer People of Color" var bara öppet för hbtq-personer som inte är "vita", vilket framgick av inbjudan som senare snabbt togs ned från internet. "OBS! Endast för icke-vita hbtq-personer", stod det under beskrivningen av föredraget.

Slängdes ut av sex vakter
Christoffer Dulny och Eric Myrin från Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU besökte föredraget men blev snabbt utslängda av sex vakter. Förklaringen som arrangörerna gav var att de båda männen var vita och att arrangemanget inte var öppet för vita personer. SDU:arna anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

"Gick tillsammans med en vän in för att lyssna på ett seminarium i Pride house. Efter en stund kommer arrangörerna in och säger att det inte är öppet för alla", skriver Eric Myrin i sin anmälan till DO och fortsätter:

"Efter att ha kommit fram till att jag och min vän är vita ber man oss att lämna rummet. Vi ifrågasätter detta, men arrangören står på sig och menar att seminariet endast är för icke-vita och vi måste lämna eftersom vi är vita", avslutar han.

DO:s uppgift: Progressiv samhällsutveckling
DO skriver i sitt beslut att man inte kommer att driva ärendet vidare till domstol. Detta motiveras med att man hävdar att myndighetens verksamhet handlar om att driva på en progressiv samhällsutveckling, snarare än att se till att den svenska diskriminerings­lagstiftningen följs.

"De ärenden som DO beslutar att utreda är ärenden som vi bedömer kan ge störst effekt för att påverka utvecklingen framåt mot ett samhälle där det inte förekommer diskriminering", skriver Ulrika Dietersson, chef för samhällslivsenheten på DO.


Faksimil: DO.se GILLAR PRIDE: Såhär såg myndigheten DO:s hemsida ut samma dag som den anmälda händelsen inträffade. Men myndigheten har ändå beslutat att pröva ärendet utan att beröra jävsfrågan.

"Efter att ha gått igenom uppgifterna i din anmälan har DO beslutat att inte starta en utredning, utan vi avslutar ditt ärende", skriver Dietersson och framhåller att de inte tagit ställning till om männen diskriminerades.

Spretig DO-praxis
Fall som DO tycker är viktiga att driva inkluderar exempelvis ett fall då en kvinna kände sig diskriminerad på en kockutbildning för att det tillagades fläsk eller att någon kände sig diskriminerad efter att ha blivit avhyst från ett tåg då vederbörande blockerade mittgången med en bönestund. I ett annat fall lyckades DO utverka skadestånd åt en arbetslös arab som gått miste om ett jobb för att han vägrat ta den kvinnliga chefen i hand, med hänvisning till sin muslimska tro.

Regelrätt segregation har myndigheten dock inte haft några problem med - så länge det sker på invandrarnas villkor. En skola som undervisade i svenska för invandrare beslutade att skilja mellan kvinnor och män i ett klassrum med en skärm, så att de inte skulle se varandra. En kursdeltagare anmälde detta till DO, men de avslog ärendet och menade att skolan handlade rätt, rapporterade SVT.

DO:s beslut kan inte överklagas.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0