DO förlorar zigenarmål

Publicerad 19 mars 2020 kl 06.13

Inrikes. Zigenarfamiljen hävdade att personalen i en leksaksbutik i Linköping följde efter dem när de var inne för att "handla" leksaker där. Trots att det inte fanns några bevis för zigenarnas påståenden stämde DO butiken – och förlorar nu i Göte hovrätt.

Gilla artikeln på Facebook

Göta hovrätt konstaterar att ord står mot ord beträffande frågan om butikspersonalen i en leksaksbutik i Linköping följde efter zigenarfamiljen, skriver DO i ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade i Linköping i juni 2017. Enligt familjen hade de varit inne i en av två till varandra intilliggande butiker med samma ägare, och upptäckte redan då att personalen övervakade dem. När de sedan gick vidare till den andra butiken upplevde de att två personer ur personalen från den första butiken följde efter dem.

Zigenarpappan bad personalen att sluta, men fick bland annat till svar att butikspersonalen kunde ringa till Securitas och låta väktare följa efter familjen i stället, och att det var helt upp till personalen att bestämma vem som skulle få handla där, enligt zigenarna.

Butiken har å sin sida hävdat att pappan oprovocerat uppträdde aggressivt och att personalen innan dess inte hade lagt märke till familjen. Delar av händelsen har videofilmats av pappan men enligt hovrätten ger filmsekvensen inte stöd för att bevisa att familjen har förföljts i butiken.

DO ska nu ersätta bolaget för rättegångskostnaderna i tingsrätt och hovrätt.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0