Domen: Olagligt förbjuda slöja i skolan

Publicerad 23 juni 2021 kl 15.49

Inrikes. Kammarrätten går nu på förvaltningsrättens och förbjuder Skurups och Staffanstorps kommun att ha ett slöjförbud i skolan. Enligt domstolen strider förbudet mot både regeringsformen och Europakonventionen.

Gilla artikeln på Facebook

Skurups kommun och även Staffanstorps kommun har bestämt att det inte är tillåtet att bära huvudduk i förskola och grundskola. I Skurup gällde beslutet både elever och personal och i Staffanstorp eleverna.

Kommunbesluten överklagades till Förvaltningsrätten i Malmö som kom fram till att de var olagliga. Efter att kommunerna överklagat till Kammarrätten i Göteborg, kommer nu kammarrätten till samma slutsats – att kommunbesluten är olagliga.

Att täcka huvudet eller håret har enligt domstolen "varit en religiös tradition och sedvana i flera olika religioner". Det är "något som kan inspireras eller motiveras av religiös tro och som därför kan ses som en del i individens religionsutövning".

Men slöjan kan också, enligt kammarrätten, ses som "ett uttryck för individens yttrandefrihet och ha sin grund i en kulturell eller religiös sedvana".

– Att få utöva eller visa sin religion är något som skyddas av både regeringsformen och Europakonventionen, säger kammarrättspresidenten Dag Stegeland som varit rättens ordförande i målen i kammarrätten, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Enligt regeringsformen är skyddet för religionsfriheten i grunden absolut. Men om man uttrycker sin religion på ett sätt som samtidigt omfattas av yttrandefriheten kan religionsfriheten begränsas, men bara med stöd av lag. Att skollagen anger att utbildningen i skolan ska vara icke-konfessionell handlar om undervisningen, inte vilka kläder som man får ha på sig. Att inskränka religionsfriheten på sätt som kommunerna har gjort saknar alltså författningsstöd i svensk rätt, förklarar Dag Stegeland.

Kammarrättens slutsats är därför att kommunernas beslut begränsar individens frihet att visa sin religionstillhörighet på ett sätt som strider mot den grundlagsskyddade religionsfriheten enligt regeringsformen. Besluten står också i strid med Europakonventionen. Det betyder att de är olagliga, enligt kammarrätten.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0