Domstol tvingar Shell minska sina utsläpp

Publicerad 28 maj 2021 kl 17.58

Politik. Det nederländska oljebolaget Shell måste kraftigt minska sina koldioxidutsläpp. Det har en domstol i Nederländerna beslutat, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Royal Dutch Shell lovade tidigare i år att minska sina utsläpp av koldioxid med 20 procent fram till 2030 och med hela 100 procent till 2050, räknat på 2016 års utsläppsnivåer.

Löftet gavs sedan sju miljö- och klimatoganisationer vänt sig till domstol för att kräva att oljejätten kraftigt tvingas minska sina utsläpp. Bland de organisationer som stämde Shell finns Friends of the Earth och Greenpeace.

Och nu får klimataktivisterna rätt. Domstolen ålägger Shell att fram till 2030 minska sina utsläpp av koldioxid med hela 45 procent räknat på 2019 års nivåer. Domstolen underkänner dessutom Shells klimatpolicy.

– Det här är en stor seger för oss och för alla som påverkas av klimatförändringar, säer Donald Pols från Friends of the earth i Nederländerna i en kommentar.

Shells VD Ben van Beurden säger att enda möjligheten för företaget att nå de mål domstolen satt upp är att minska oljeproduktionen och att domen kommer överklagas.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0