Estoniakatastrofen

Estoniautredare anklagas för jäv

Publicerad 19 februari 2021 kl 10.30

Inrikes. Haverikommissionens utredare anklagas för jäv av 16 överlevande efter Estoniakatastrofen. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya utredningsledaren Jörgen Zachau har arbetat på Sjöfartsverket tillsammans med Johan Fransson som var ansvarig för hanteringen av Estoniakatastrofen hösten 1994.

Den gången genomförde svenska, estniska och finska myndigheter en utredning som senare visade sig vara delvis manipulerad. Bland annat hade myndighetstrion, där Statens Haverikommission ingick, klippt bort filmmaterial som visade ett stort hål på styrbordssidan och "spelat över" politiskt känsliga delar av filmmaterialet med barnprogram, enligt en utredning från SKL som Fria Tider rapporterat om förut.

Men nu visar det sig att inte det inte bara är valet av Haverikommissionen som myndighet som anklagas för att i praktiken få utreda sig själv. Även personerna är de samma.

16 anhöriga har nu invänt mot att utredningsledaren Jörgen Zachau, som arbetade på Sjöfartsverket tillsammans med Johan Fransson som var ansvarig för hanteringen av Estoniakatastrofen hösten 1994, ska hålla i utredningen.

Haverikommissionens ansvarige chef Jonas Bäckstrand säger dock till Ekot att han tillbakavisar anklagelserna och säger att Jörgen Zachau inte är jävig eftersom han "inte tidigare har arbetat med Estoniautredningen".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0