EU släpper PK-handbok för journalister

Publicerad 15 oktober 2017 kl 16.34

Media. En ny handbok som finansierats av EU lär journalister att rapportera så politiskt korrekt som möjligt om invandring och invandrare. Bland instruktionerna från EU finns att inte låta "extremister" som "sprider hat" komma till tals och att inte nämna gärningsmäns etnicitet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Journalisten har handboken getts ut inom ramen för EU-projekten ”Respektera ord” och ”Etisk journalistik mot hatpropaganda”. Syftet uppges vara att instruera journalister att skriva på ett "etiskt" sätt om migration.

Journalisterna uppmanas bland annat att "välja orden försiktigt", att "utmana stereotyper och undvika "svepande generaliseringar".

När man rapporterar om invandrares brottslighet är det viktigt att lyfta fram att det inte har med etnicitet att göra.

"Rapportera inte bara händelsenyheter och följder, utan även grundläggande orsaker, som sällan har med en persons etnicitet eller religion att göra", står det i handboken.

Över huvud taget ska uppgifter om ras, etnicitet eller religiös tillhörighet bara nämnas "när det är nödvändigt för publikens förståelse av nyheten".

Läs också: "Undvik ordet invandrare": Här är SVT:s nya PK-manual

Vidare konstateras att journalisten ska erbjuda "ett ändamålsenligt register av röster och åsikter, inklusive sådana som tillhör migranter och medlemmar av minoriteter".

Däremot ska "extremister" inte få komma till tals.

"Inkludera inte extremistiska perspektiv bara för att 'visa den andra sidan', och var vaksam på politiska och sociala aktörer som sprider hat för att främja sina egna intressen", lyder EU:s instruktion.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0