Mordet på Tommie Lindh
Expo-chefen Daniel Poohl.

Expo om mordet på Tommie Lindh: Extremhögern "slår mynt av en tragisk händelse"

Publicerad 20 maj 2020 kl 10.46

Politik. Vänsterextrema Expo anklagar sina motståndare på andra sidan den politiska spelplanen för att utnyttja mordet på 19-årige Tommie Lindh.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en artikel i Mittmedia-tidningen Allehanda som Expo-bossen Daniel Poohl ger sin syn på mordet i Härnösand förra helgen.

Poohl anser att det som skett senaste veckorna är en del av ett "återkommande mönster" där det han menar är extremhögern försöker göra Tommie Lindh till martyr.

– I det här fallet finns det saker som de kan använda sig av för att slå mynt av en tragisk händelse, säger han till tidningen.

Tommie Lindh mördades av en 22-årig invandrare från Sudan som kom till Sverige som barn. 22-åringen har flera gånger tidigare dömts för brott och även hans pappa är dömd för våldsbrott.

Expo kan enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut knytas till den vänsterextrema miljön i Sverige. En av organisationens grundare är den flerfaldigt brottsdömde vänsterextremisten Tobias Hübinette.

Inte minst reagerar Poohl på att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) anordnade en manifestation i Härnösand i helgen med anledning av mordet. NMR är en nynazistisk gruppering grundad 1997.

NMR:s manifestation är något som även tidigare S-politikern Berit Högman, nu landshövding för Västernorrlands län, reagerar starkt på. Anledningen är framförallt att NMR höll sin manifestation på trappan utanför landshövdingens residens.

"Nu är jag upprörd och ledsen", skriver Högman på Facebook. "Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att residensets trappa skulle användas av röster för ickedemokratiska budskap", fortsätter hon.

Högman är tydlig med att utanför hennes residens får inte vilka åsikter som helst uttryckas.

"Budskap från residensets trappa ska alltid vara budskap som värnar våra mänskliga rättigheter och alla människors lika värde", skriver hon.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.