Facebooks vaccincensur
Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Facebook förbjuder alla uppgifter om att vaccin kan vara farliga

Publicerad 8 februari 2021 kl 21.55

Media. Användare och grupper på Facebook och Instagram riskerar från och med nu att stängas ned om de sprider uppgifter om att coronavaccin – eller vaccin i allmänhet – skulle kunna vara farliga eller inte fungera.

Gilla artikeln på Facebook

Facebook meddelar i ett blogginlägg på måndagen sina uppdaterade regler gällande yttranden om vaccinering.

Den sociala medie-jätten förbjuder sedan tidigare "falska påståenden" om coronavaccin, men skärps reglerna kraftigt. De nya, "aggressiva" reglerna gäller inte bara för coronavaccin utanför "vaccin i allmänhet", understryker företaget.

Bland annat är det inte längre tillåtet att över huvud taget påstå att något vaccin skulle vara "farligt", enligt Facebook. Inte heller får man sprida uppgifter om att "vaccin inte är är effektiva för att förhindra sjukdomen som de är avsedda att skydda mot".

Facebooks nya regler utannonseras samma dag som det kommit en nyhet om att Astra Zenecas coronavaccin har visat sig fungera mycket dåligt mot den sydafrikanska varianten av covid-19. Det är sedan tidigare oklart om samma vaccin, som just nu köps in i massor av olika länder, över huvud taget fungerar för att skydda äldre personer mot covid-19-pandemin. Huruvida sådana nyheter kommer att få spridas på Facebook med de nya reglerna är oklart.

Det är inte heller längre tillåtet att på Facebook uppge att ett vaccin kan orsaka autism, eller att det skulle vara säkrare att bli smittad av en sjukdom än att låta vaccinera sig.

Samtidigt förbjuds yttranden om att covid-19 skulle vara en sjukdom som skapats av människan.

Reglerna kommer gälla både på Facebook och på Instagram, som ägs av Facebook.

"Vi kommer att börja tillämpa denna policy omedelbart med särskilt fokus på sidor, grupper och konton som bryter mot dessa regler, och vi kommer att fortsätta att utöka vår regeltillämpning under de kommande veckorna. Grupper, sidor och konton på Facebook och Instagram som upprepade gånger sprider dessa avfärdade påståenden kan tas bort helt", skriver Facebook.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Åter på ledarredaktionen efter Bulletin-bråket. Men Ivar Arpi har degraderats till kulturkrönikör.0 

SVT anklagas för ny flyktingbluff

Kritiken: "Direkt pinsamt.". "Ondgjorde" sig över att Kanada tog emot en "kvotflykting" mer.0 

CNN-runkarens plågsamma comeback

"Jag känner att vi bör ta upp det här som har hänt...". Tillbaka i rutan efter att ha onanerat inför kollegorna.0 Plus

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0