Färdtjänstchaufför våldtog handikappad flicka – får ett halvårs fängelse

Publicerad 22 juni 2021 kl 18.04

Inrikes. Helsingborgs tingsrätt har dömt en 31-årig arabisk färdtjänstchaufför till ett mycket kort fängelsestraff för oaktsam våldtäkt mot en 17-årig flicka. Åklagaren hade i första hand begärt att mannen skulle dömas för grov våldtäkt – men det anser inte tingsrätten är bevisat.

Gilla artikeln på Facebook

Enlig åklagaren gruppvåldtog 31-åringen flickan tillsammans med två andra män som inte har identifierats. Det skedde i juni 2020 vid en ensligt belägen vägkant inom Bjuvs kommun.

Hon blev puttad, nedtryckt och fasthållen i bilen i samband med gruppvåldtäkten, enligt åklagaren, och drabades av "smärta, blåmärken på armarna samt blödningar i underlivet".

Flickans funktionsnedsättningar var dock enligt tingsrätten inte "av sådant slag att det var enkelt för en utomstående att upptäcka dem".

Domstolen anser därför inte att 31-åringen haft uppsåt. Däremot har han varit "grovt oaktsam" till att flickan "på grund av sin särskilt utsatta situation hade klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet och undgå övergrepp". Därför döms han för oaktsam våldtäkt.

Den 31-årige araben döms till tio månaders fängelse. Det innebär i praktiken drygt ett halvårs fängelse med det kontroversiella svenska systemet för tvåtredjedelsfrigivning.

Han ska också betala skadestånd till kvinnan med 85.000 kronor.

Mannen gick med på att han och 17-åringen hade haft visst sexuellt umgänge men förnekade brott eftersom han ansåg att hon deltagit frivilligt. Åklagarens påstående om att flickan inte deltagit frivilligt eller utsatts för våld under händelserna är enligt tingsrättens bedömning inte bevisat.

Mannen döms för brott för att flickan befunnit sig i en särskilt utsatt situation som det varit otillbörligt att utnyttja. Kvinnan hade enligt tingsrätten inte någon intellektuell funktionsnedsättning, men "en annan typ av funktionsnedsättning som tillsammans med övriga omständigheter vid den första gärningen gjorde att hon befann sig i en särskilt utsatt situation".


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0