Fem sjukhus tvingas betala miljonbelopp för brott mot GDPR

Publicerad 26 maj 2021 kl 14.57

Inrikes. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har efter tillsyn funnit att fem svenska behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen (GDPR). Förvaltningsrätten finner nu att sjukhusen överträtt GDPR och att IMY därmed haft fog för att ingripa dels genom en administrativ sanktionsavgift, dels ett föreläggande.

Gilla artikeln på Facebook

Genom att tilldela varje användare behörighet för åtkomst till personuppgifter utan att genomföra behovs- och riskanalyser har de fem sjukhusen behandlat personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen (GDPR). Det anser IMY efter genomförd tillsyn.

Förvaltningsrätten finner att sjukhusen överträtt GDPR och att IMY därmed haft fog för att ingripa dels genom en administrativ sanktionsavgift, dels ett föreläggande. Förvaltningsrätten bedömer att sjukhusens underlåtenhet att genomföra behovs- och riskanalyser innebär inte bara en överträdelse av nationella bestämmelser utan också av de grundläggande principerna för personuppgiftsbehandling i GDPR.

– Det har i samtliga fall varit fråga om stora uppgiftssamlingar som varit tillgängliga för ett stort antal anställda och det rör sig dessutom om känsliga personuppgifter om enskildas hälsotillstånd, säger chefsrådmannen Anna Önell.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Capio S:t Görans sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Region Östergötland samt Region Västerbotten har alla fått sanktionsavgifter på miljonbelopp. Störst sanktionsbelopp fick Capio S:t Görans sjukhus, på 10 miljoner kronor.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0