Vansinnesdådet i Malmö

Flerfaldigt brottsdömd flykting från Syrien bakom vansinnesdåd i Malmö då kvinna blev påkörd utanför skola

Publicerad 21 september 2015 kl 10.55

Inrikes. Det var en flerfaldigt brottsdömd flykting från Syrien som låg bakom förra veckans vansinnesdåd då en kvinna mejades ned utanför Värnhemsskolan i Malmö.
– Det vidare utredningsarbetet får visa om det var avsiktligt eller inte, säger åklagare Anders Pettersson till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var förra måndagen som den 21-åriga kvinnan blev påkörd av en bil som under eftermiddagen buskört utanför Värnhemsskolan.

– Händelsen rubriceras som mordförsök på grund av att vittnen uppfattar det som att det är en medveten påkörning, berättade Stephan Söderholm på polisen för Fria Tider då.

De män som färdades i bilen sprang efter vansinnesdådet från platsen medan den påkörda kvinnan fördes svårt skadad till sjukhuset i Lund för vård.

– Hon har skallskador, det är därför man kommer till Lund, annars hade hon lika gärna kunnat behandlas i Malmö, förklarade Region Skånes presschef Anna-Lena Boive för Fria Tider.

Samma dag frihetsberövades en 17-årig man och delgavs misstanke om brott, men släpptes ganska snart på fri fot. Istället fattade polisen misstankar om att en annan man, en 20-årig flykting från Syrien, låg bakom vansinnesdådet.

I torsdags förra veckan greps 20-åringen och anhölls misstänkt för mord. I lördags begärdes han häktad, men brottsrubriceringarna gällde då istället grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grovt obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Enligt Skatteverket är den nu häktade mannen en flykting från Syrien som kom till Sverige 2013.

– Han har invandrat från Irak och han är född i Syrien, säger en handläggare på myndigheten till Fria Tider.

– Han kom till Sverige 13-03-24, han föddes i Damaskus i Syrien men invandrade från Irak.

Det är ännu oklart varför den 20-årige flyktingen körde på den 21-åriga kvinnan och om han i sådana fall gjorde det avsiktligt.

– Det får utredas vidare. Han är häktad nu för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada och grovt obehörigt avvikande från trafikolycksplats, säger kammaråklagare Anders Pettersson, en av de åklagare som handlagt ärendet, till Fria Tider och tillägger:

– De brottsmisstankarna är det i vart fall sannolika skäl för, sedan får det vidare utredningsarbetet visa om det var avsiktligt eller inte.

Den här kvinnan som blev påkörd, fanns det någon relation mellan dem eller något motiv för att mannens skulle vilja köra på henne?
– Det vill jag inte gå in på närmare.

Trots att den 20-årige fyktingen kom till Sverige för bara två och ett halvt år sedan är det inte första gången han ställs inför rätta i Sverige. Enligt handlingar från domstolen som Fria Tider tagit del av är han vid fyra tidigare tillfällen dömd för brott. Bland annat är han dömd för stöld, olovlig körning samt brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål.

Den flerfaldigt brottsdömde flyktingen är inte medborgare i Sverige och hade vid häktningsförhandlingen arabisk tolk för att göra sig förstådd.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0